ЕКСПЕРТ: БЪЛГАРИНЪТ КОНСУМИРА АЛКОХОЛ, БЕЗ ДА ЗНАЕ КОГА ДА СПРЕ 

Автор: 5 GmediA 10:09, 2 януари 2023

Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден – това е алкохол в приемливи от социална гледна точка количества. Това каза за предаването „Тази сутрин“ Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (СПИРИТС) България.

„Все още не сме почистили конфетите от домовете си, а вече броим жертвите на прекомерната употреба на алкохол. Според мен проблемът не е в количеството, а в липсата на култура и дисциплина. Ние консумираме спиртни напитки, но без да знаем кога да спрем“, обясни тя.

От думите ѝ става ясно, че ако отговорното консумиране на алкохол е част от здравословния начин на живот и балансираната ни диета. Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден, ако се раздели цялото изпито количество през 2022 г. на пълнолетното население. Това са допустими от СЗО количества.

„11% от българите пият между 100 и 200 милилитра на ден. Това е тревожна статистика и ние сме сериозно загрижени. Работим в тази посока, макар това да остава незабелязано“, каза още Ралица Скорчева. Тя съветва да се пие разумно и при това не всеки ден

Има различни начини за консумация на алкохол. У нас най-популярни са виното, бирата и концентратите, докато в Русия наблягат предимно на спиртните напитки за сметка на виното. Германия пък е традиционно известна като бирена нация.
Тагнато в: алкохол

Последни новини

Общо гласували: 48

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
43 гласували / 89.58%
Не
4 гласували / 8.33%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 2.08%