ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР: ПОСТИГНАХМЕ СЪГЛАСИЕ С ВЛАСТИТЕ В РСМ ДА ВЗЕМЕМ МЕРКИ СРЕЩУ ПРОВОКАЦИИ ПО ВРЕМЕ НА ЧЕСТВАНИЯТА ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ 

Автор: 5 GmediA 15:27, 30 януари 2023

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония ще предприеме всички необходими мерки за това честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев да премине без инциденти. В това увери министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след среща с българския си колега Иван Демерджиев.

Служебният вицепремиер Иван Демерджиев, заместник главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са в Скопие за разговори с македонските власти. Целта на срещата е да се обезпечи сигурността и спокойствието по време на честването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари.

"Крайната ни цел е да осигурим безопасност на всички граждани и лица, които се намират на територията на Република Северна Македония и които идват отвън. За честването на Гоце Делчев искаме да отправим ясна препоръка, че няма да се позволи никакъв инцидент. Македонската полиция взима всички необходими мерки и абсолютно няма да позволим да се случи инцидент, така че ще обезпечим едно честване, каквото подхожда на нашия велик Гоце Делчев", каза Спасовски.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев потвърди доброто сътрудничество между двете държави и на свой ред увери, че ще вземе всички мерки, хората, които ще дойдат от София, да не предизвикват провокации.

"Постигнахме съгласие, че сме длъжни да обезпечим събитието, така че да не позволим на някои хора да палят огън там, където няма", посочи Демерджиев, цитиран от БНТ.

Демерджиев е получил уверението на властите в РСМ, че случаят с побоя над Христиан Пендиков ще бъде разследван обективно и безпристрастно. Вътрешният министър е предал на колегата си Спасовски документи, касаещи заплахи, получени от Пендиков докато се лекува в болницата в София и е получил уверение, че заплахите ще бъдат разследвани и всички отговорни лица ще бъдат изправени пред закона.

"Целта е не само по този случай да се вземат мерки, а да не се позволяват такива инциденти в бъдеще. Такива инциденти разстройват отношенията между двете държави, които са с много добро сътрудничество и в добри отношения между двата народа.

Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, Република Северна Македония уверено върви по този път, но е важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Държавите в Европа споделят ценности и в днешния разговор се убедихме взаимно, че двете държави споделят европейските ценности", посочи Демерджиев.

Оливер Спасовски изтъкна, че органите на реда в Северна Македония подхождат по еднакъв начин към всички случаи и се стремят виновниците да бъдат изведени пред лицето на закона. По конкретния казус разследването продължава - един от обвинените в побоя е с мярка арест, а друго лице се издирва.

Блокади на пътищата към Скопие се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония. Целта е да бъдат спрени българите, които искат да отидат до църквата "Свети Спас", за да почетат паметта на Гоце Делчев на 4 февруари.

През миналата седмица в телефонен разговор премиерът Гълъб Донев и македонският му колега Димитър Ковачевски обсъдиха необходимостта от спокойно протичане на честванията.

Последни новини

Общо гласували: 121

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
97 гласували / 80.17%
Ще гласувам с машина
18 гласували / 14.88%
Няма да гласувам
6 гласували / 4.96%