ЕКОМИНИСТЪРЪТ: ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЦЯЛОСТЕН ОГЛЕД НА ДИГИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛАТА СТРАНА. ПРИ ЯЗОВИРИТЕ НЯМА НИЩО ОБЕЗПОКОИТЕЛНО 

Автор: 5 GmediA 11:24, 1 февруари 2023
Източник: 24 часа
"Вярвам, че Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ. Въпрос е на сериозен преговорен процес за намиране на балансирано решения". Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. 
 
Тя посочи, че очакванията са за забавяне на постъпленията при влизане в преговорен процес. С финализиране на преговорите това забавяне ще бъде преодоляно, добави екоминистърът в интервю за предаването "Преди всички". 
 
"Задачата е с висока степен на важност и висока степен на предизвикателство. Срокът е много кратък. Мобилизирали сме ресурси, за да се направят анализи и сметки, за да се прецени какъв да е преговорният подход", коментира тя.
 
По думите й фокусът в преговорния процес е да се предоговорят ангажиментите година спрямо година за намаляване на емисиите парникови газове, така че да се постигнат реализируеми цели. 
 
Според нея задачата е много трудна. Ние като държава следва да вървим по пътя на декарбонизацията и дори в момента да намалим скоростта, то крайната цел вече е моделирана, подчерта екоминистърът.
 
По думите й усилията са насочени към изготвянето на единна стабилна национална позиция, с която да се покажат конкретни и ясни мерки и стъпки за реализирането им.
 
Росица Карамфилова припомни, че първият транш е дошъл и се работи "без ни най-малко отпускане". 
 
За селата в Карловско, които понесоха сериозни щети след обилните валежи, служебият екоминистър каза, че веднага е направена проверка:
 
"При сравнителния анализ във връзка с първите проверки, които бяхме осъществили при бедствието, сега състоянието е значително подобрено". 
 
В момента се работи по проект за корекция на речното легло, така че да се минимизира рискът в бъдеще, посочи тя. 
 
Още след бедствието през септември установих, че има необходимост от цялостен оглед и изготвяне на карта за състоянието на дигите на територията на цялата страна, каза министър Карамфилова. 
 
"Екипи бяха изпратени. Идентифицирахме рисковите диги. Този доклад представих на МС. Организрахме няколко срещи с областните управи и местната власт, за да представим къде са най-рисковите участъци и най вече с оглед на бързи действия - ако има необходимост от почистване, паднали клони или замърсяване с отпадъци, така че да се минимизира рискът. Направихме някаква степен на класифициране опасността от дигите. Първата степен са тези, които застрашават и инфраструктура и са с по-висок риск от бедствени състояния. Бяха дадени редица предписания".
 
Сега стартира усилена кампания за това колко от предписанията са изпълнени, къде има необходимост от допълнителни дейности и да се види има ли напредък и ако има нужда, да се предприемат допълнителни корективни действия, допълни тя. 
 
По думите на Росица Карамфилова комплексна проверка ще помогне да се види колко са почистени речните коритата и осигуряване на тяхната проводимост
 
МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира, припомни министърът. В момента няма нищо обезпокоително, отчете тя.
 
По думите й в началото на годината е имало притеснения относно изпразването на някои язовири. Сега имаме обратна тенденция, каза тя и посочи, че са дали ограничение за нивата, до които трябва да се поддържат язовирите, с оглед избягване на преливане. 
 
Тя подчерта, че ежедневно се следи състоянието на язовирите. Със съответните механизми и анализ на състоянието ще се минимизира рискът от бедствия, смята Карамфилова. 
 
"Към 1 август 2022 г. бяха останали 8 депа от 113-те идентифицирани като рискови по повод наказателната процедура. Към момента сме докладвали 4 депа завършени, петото също е завършено. Остават още 3. Тежки проекти са. Тежки терени - забавяния и обжалване на общетвени поръчки", обясни министърът на околната среда. По думите й сроковете са приключили преди години. 
 
"Този напредък ще доведе до намаляване, ако има санкция, на размера й".
 
Имаме 2 наказателни процедури във връзка с качеството на въздуха, каза още Карамфилова. По думите й сумата е сериозна:
 
"Още презаприл 2021 г. ЕК завежда иска за налагане на еднократна санкция в размер на малко над 3000 евро на ден и периодична санкция от над 28 000 евро на ден. През септември подготвихме позиция, за да покажем, че вървим с устойчиви действия за намаляване на превишенията. Все още към момента очакваме решението на Европейския съд по делото. Имаме оптимистични очаквания". 
 
Според нея има шанс да избегнем глобата
 
Друго предизвикателство е свързано с нарушенията и увеличенията на серния диоксид: "Не преминахме 24-то превишение, което е сериозна позиция пред ЕК, че наистина вървим към подобряване на състоянието". 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%