ЕРДОГАН ОДОБРИ ВЛИЗАНЕТО НА ФИНЛАНДИЯ В НАТО

Автор: 5 GmediA 10:18, 18 март 2023
Източник: БГНЕС архив

След месеци на забавяне президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че иска от парламента да гласува кандидатурата на Финландия за присъединяване към отбранителния блок на НАТО, предава БГНЕС.

"Вярвам, че с членството на Финландия НАТО ще стане още по-силна и ще играе активна роля в поддържането на глобалната сигурност и стабилност", каза още Ердоган.

По думите му Анкара ще ратифицира кандидатурата на Финландия до изборите в Турция на 14 май.

По-рано днес се проведе среща на Ердоган и финландския президент Саули Нинистьо. Новината оправда прогнозите, че Финландия вероятно ще изпревари Швеция по пътя ѝ към Алианса.

"Ще продължим разговорите си с Швеция въз основа на принципите на алианса и подхода ни към борбата с тероризма. Начинът, по който ще продължи процесът, ще бъде пряко свързан с конкретните стъпки", които Швеция ще предприеме, добави Ердоган.

Двайсет и осем страни-членки на НАТО вече одобриха кандидатурата на Финландия за членство. Унгария е втората страна след Турция, която все още не е ратифицирала присъединяването на Финландия. Унгарското правителство обаче съобщи, че този въпрос ще бъде гласуван от парламента в Будапеща след 10 дни - на 27 март.

Последни новини

Общо гласували: 122

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
97 гласували / 79.51%
Ще гласувам с машина
19 гласували / 15.57%
Няма да гласувам
6 гласували / 4.92%