ЧУДОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ СПЕЧЕЛИ ЛИТЕРАТУРНИЯ "ОСКАР" С РОМАНА СИ "ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ"

Автор: 5 GmediA 09:18, 24 май 2023
Източник: АР, БТА
Валерия Велева: Георги Господинов спечели литературния “Оскар” - най-престижната награда за литература в света “Букър” за романа си “Времеубежище”,
В навечерието на 24 май това е исторически успех за България.
Георги Господинов бе първият номиниран българин за отличието и първият спечелил го!
Честито!  
 
Теодор Ушев: Така се случи, че новината, че Георги Господинов печели наградата "Booker" ме хваща в чакалнята за полета ми точно до Лондон. Заобиколилите ме пътници подскочиха от възгласите ми...
Той направи най-хубавия подарък на България за 24-и май, но и ни напомни за какво ни е даден този език. В изящното писане на Георги се съдържа цялото наследство, гордост и любов, които езикът ни притежава.
Благодаря ти, Жоро!
 
Явор Дачков: "Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели Международната литературна награда "Букър". Авторът си поделя отличието заедно с Анджела Родел, която преведе книгата на английски. Церемонията се проведе в Лондон, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.
"Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна", каза Слимани.
Отличието му беше връчено в навечерието на 24 май и Господинов използва случая, за да честити празника на всички българи. "Честит празник, честито чудо на езика", каза той.
„Този роман е личен и политически едновременно. Когато растях, вземах от библиотеката само романи, написани в първо лице. По-късно осъзнах, че го правя, защото не исках героят да умира накрая. Щом разказвате истории, вие все още сте живи. Историите ни създават живот, това е чудото на литературата“, каза авторът на „Времеубежище“."
 
Лаврен Петров: Честит 24 май!
„Букър“ за Георги Господинов е голямо признание за българската култура в световен мащаб!
Много се радвам, че един нормален и интелигентен сънародник – демократ и европеец, доказа, че имаме съвременни Будители, които са различни от няколкото наградени преди два дни от МК: доносници, ченгета, путинофили, чужденци, и т.нар. „леви интелектуалци“.
Имаме личност, която да даваме за пример на децата си!
 
Константин Гърневски: Георги Господинов - рицарят на словото и духа заслужено е удостоен с най-високата литературна награда "Букър"! Повечето ще се зарадват и гордеят, а някои ще се изпълнят със завист и жлъч. За щастие вторите са значително по-малко, но за сметка на това, много по кресливи. Ако се замислим ще видим, че без нас с всичките ни особености - от човешко благородство, достойнство и почтеност до морални падения, жестокост и обществена мерзост, нямаше да има храна за литературния гений на Георги Господинов. Та така с няколко думи искам да кажа, че имаме основание да се гордеем като съучастници в неговия успех.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%