5 000 ИЗБЯГАХА ОТ ДОМОВЕТЕ СИ ЗАРАДИ ИЗРИГНАЛ ВУЛКАН В НОВА ГВИНЕЯ

Автор: 5 GmediA 11:24, 27 юни 2019

Вулканът в Папуа-Нова Гвинея изригна, покривайки цял град с пепел и принуждавайки около 5 000 души да напуснат домовете си, съобщиха официални представители за АФП

Улавун - един от най-опасните вулкани в света - започна да изхвърля лава и пепел във въздуха в сряда. Жителите се събраха в църковната зала, за да се качат на камиони и автобуси с чували, пълни с вещи.

В близката провинциална столица Кимбе сивата пепел, изстреляна на повече от 13 километра във въздуха, превърна деня в нощ и покри коли и домове.

На хората, все още в близост до вулкана, се препоръчва да вземат предпазни мерки, за да избегнат праха, който може да причини дихателни заболявания, раздразнение на очите и кожни проблеми.

"Части от изригващия кратер се срутиха, бълвайки лава и пепел, стичащи се по склона", съобщи главният геодезически наблюдател на вулканоложката обсерватория „Рабаул“ Стив Сондърс.

Първоначалните доклади на провинциалната Момисия за бедствия показват, че потоците от лава са пресекли главния крайбрежен път.

Вулканът, разположен на отдалечения архипелаг Бисмарк, е посочен като един от 16-те „десетилетни вулкани”, които са подложени на изследвания, тъй като те представляват значителен риск от големи, опасни изригвания.

"Наблюдаваме с различни съоръжения от обсерваторията и имаме достъп до сателитни данни," каза Сондърс."Въпреки това, поради продължаващото изригване и потенциала за неочакван възход, се препоръчва предупреждението да бъде повишено до Етап 2," каза той.

Националната авиокомпания отмени всички полети на летище “Хоскинс“ в Кимбе за неопределен период от време, а Консултативният център за вулканична пепел „Дарвин“ издаде код „червено“ за предупреждение към международните авиокомпании.

Хиляди хора живеят в подножието на Улавун, въпреки че е един от най-активните вулкани в страната. /БГНЕС

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 1

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%