СЪРБИТЕ НЯМА ДА СПРАТ! НЕ ИСКАТ КОРУПЦИЯ! НЕ ИСКАТ МЕДИИ И ПРАВОСЪДИЕ В МЕНГЕМЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

Автор: Кармелита Тонева 13:44, 24 февруари 2019

12-ти пореден протест под мотото „1 ОТ 5 МИЛИОНА“ изкара снощи десетки хиляди събри по улиците на Белград, въпреки мразовитото време - минус 10 градуса.  Активното масово недоволство срещу властта не спира вече трети месец, страната се вдига на протестни маршове всяка събота от края на ноември. Този път, в морето от станалите вече традиционни лозунги, плакати и скандирания: „Вучич е крадец!“ „Вучич, ти си супер, но по-добре се махни“,  „Повръща ни се от твоите успехи“, „Вучич = корупция“, се откроиха призивите:  "Надигни се, Сърбия!" и "Започна се!“, „Искаме честни избори!“

Властта неглижира протестите и се прави, че те не се случват.

Сърбите, обаче, са се запънали да изгонят правителството и президента Александър Вучич и част от министрите му от неговата „Прогресивна партия“. Протестиращите искат независима съдебна система, свобода на медиите, прекратяване на гоненията срещу журналисти и опозиционни фигури.

Основното искане е оставката на Вучич, когото сърбите вече открито припознават като главния генератор на проблемите в страната – корупция, далавери по високите етажи на властта, липса на правосъдие, медиен контрол, нежелана външна политика.  Мотото на сръбския гняв „Един от пет милиона“ се роди след като Вучич заяви, че дори пет милиона да излязат на протест няма да подаде оставка.

Както всяка събота, протестни маршове срещу властта се проведоха снощи в още 15 града, сред които Нови Сад и Ниш.

Опозицията също вече се включва в демонстрациите и настоява за предсрочни избори. Тя упреква Вучич в "унищожаване на институциите и в задушаване на медиите и правосъдната система".

За първи път вчера се получи и реакция от самия президент. Александър Вучич заяви: „Скоро в Сърбия може да има предсрочни избори“. Той каза това в Кралево, на митинг, който е част от кампанията му „Бъдещето на Сърбия, започнала в началото на този месец. Целта на Вучич е през следващите седмици да обиколи всички 29 окръга в страната, за да представи визията си за бъдещето управление на Сърбия. Редовните парламентарни избори са през 2020 г.

При преглед на медийното отразяване, в Сърбия, на протестите, ясно личи хватката на управляващите над свободата на публикациите. В почти всички „правилни“ медии, с малки изключения -„неправилните„- текстовете са скромни и справочно описващи маршрута на шествията, никога не се споменава броя на протестиращите. Но живата картина на сръбското недоволство напълно покрива правилото, че „една снимка говори повече от 1000 думи“.

Видимо контролираните медии винаги придружават информацията за протестите с  текста, че  Управляващата коалиция, водена от Сръбската прогресивна партия на Вучич, има мнозинство в парламента на страната (165 от 250 места). И припомнят данните от последните проучвания, проведени през ноември, които показвали, че 53,3% от сърбите подкрепят партията на Вучич, докато други партии значително изостават. Което не е изненада за българските читатели и зрители.

 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%