ЯГОДИ И ТЕНИС, ЗАПОЧВА "КРАЛСКИЯТ" ТУРНИР УИМБЪЛДЪН

Автор: 5 GmediA 15:31, 1 юли 2019

Днес бе даден стартът на най-престижния за печелене турнир в света на тениса - "Уимбълдън". Всичко започва в понеделник с мачовете от основнаха схема, а жребият отреди любопитни сблъсъци да се играят още в първия кръг. И няма как да е иначе при толкова класни играчи при мъжете и жените.

Кралският турнир - провежда се под патронажа на кралицата на Великобритания. Уимбълдън е най-старият и престижен турнир по тенис в света. Той е част от Големия шлем. За разлика от останалите три турнира - Откритите първенства на Австралия, Франция и САЩ, Уимбълдън се играе на тревни кортове. Най-впечатляващ от тях е централният. Със своите 15 000 седящи места, подвижен покрив и страхотен дизайн, арената е идеално място за последния сблъсък в надпреварата. Съчетаващо богата история и модерен вид, съоръжението е притегателна сила за редица светски личности, които ежегодно можем да зърнем в ложите му. Турнирът за пръв път се провежда през 1877 година в "Ол Ингланд Клъб", където се играе и до ден днешен. До 2003-та година е задължително за играчите да отдадат чест на всеки представител на първото семейство, който се намира на "кралската ложа". Днес съперниците го правят само пред Нейно превъзходителство монархът или Принца на Уелс - когато те са на трибуните.

Тъмно-зелено и лилаво - цветовете на турнира. Около всеки корт се поддържат традиционни виолетови цветя, които внасят лукс и красота всяка година. Около игрищата няма никакви реклами и спонсори, състезателите винаги са "мис" и "мистър" - етикетът е на ниво, а абсолютно всички традиции в турнира едва ли ще могат да бъдат записани и в учебник за магистри.

"Ягодите и тениса - с тях започва лятото", шегуват се местните. Десертът е толкова популярен, че феновете консумират над 28 тона ягоди и над 7 000 литра сметана всяка година. Ягоди със сметана - традиционната храна за Уимбълдън. Поднася се от 19-ти век и съпътства всеки мач от турнира както за публиката, така и за играчите. Причината за популярността на комбинацията е узряването на плода в същото време, в което се провежда надпреварата.

Дрескод - всички играчи трябва стриктно да спазват правилата за външен вид на турнира. Тяхната екипировка трябва да е изцяло бяла. Позволени са тъмно и черно, но не наситени, а в ограничено присъствие върху дрехата и обувките. Турнирът е като музей на тениса. Английската публика е много капризна и държи на етикета и традициите.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%