БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ УСЛОЖНЕНАТА ЗИМНА ОБСТАНОВКА Е ОБЯВЕНА ОБЛАСТИТЕ ШУМЕН, ВАРНА И ДОБРИЧ

Автор: 5 GmediA 08:01, 20 ноември 2023
Източник: Стандарт

Хората в десетки населени места в Североизточна България прекараха нощта без ток. Шест общини от област Шумен са с обявено бедствено положение заради усложнена зимна обстановка. Това са Нови пазар, Каспичан, Хитрино, Каолиново, Венец и Никола Козлево. 

И във Варненска област има бедствено положение, обявено в общините Вълчи дол, Суворово, Дългопол и Аксаково. В Девня бедственото положение е частично. В част от тези места следващите три дни ще бъдат неучебна, а в община Варна децата ще учат онлайн днес.

„Варна се възстановява. Най-важното е да се възобнови електричеството в районите, в които е спряло. За хората е изключително неудобно, че два дни няма ток. Осъществил съм връзка с електроразпределителното дружество и съм изискал график кога ще бъде възстановен токът. На места няма и вода. Днес това е основаната ни задача“. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев.

В края на деня ще бъде възстановено сметосъбирането в общината, добави той.

„Екипите са на терен. Ще ни трябват няколко дни Варна да се възстанови. След това ще започне оценката на щетите. Ще видим какви са сметките. Ако общината на може да се справи, ще поискаме от Фонда за бедствия и аварии. Бедственото положение ще остане в сила до края на деня“, каза още Коцев.

Обстановката в Добричка област се нормализира. Все още обаче остава затворен пътя за Варна. За bTV от областното пътно управление казаха, че в частта, която се стопанисва от пътното във Варна, има доста изоставени коли, които пречат на нормалния трафик. Очаква се до обяд да бъде разчистен и отворен.

Обходният маршрут от Добрич за Варна е през Албена или Балчик.

Рано тази сутрин пътищата са обработени срещу заледяване. Днес екипите ще продължат да разчистват падналите дървета и клони, които са останали.

54 села в областта от събота вечерта са без ток. Днес екипите на продължават работа по възстановяване на електрозахранването.

Ураганният вятър от последните два дни ще отслабва отслабва. По нашето Черноморие той ще е умерен.

Днес предстоят повече слънчеви часове, а максималните температури са по-високи от вчера - между11 и 16 градуса. В столицата и Варна - около 11, а в Пловдив - около 16 градуса.

Днес поривите на вятъра в Източна България са по-слаби. На отделни места в планинските райони на Западна България ще превали слаб дъжд. В планините силата на вятъра също отслабва.

Утре прогнозата е за предимно облачно време със следобедни валежи - първо над Северозападна България. В сряда се очаква понижение на температурите и валежи от дъжд на много места в страната. В отделни райони има повишена вероятност да са и значителни.

В четвъртък времето отново ще е предимно облачно и студено, но валежите ще намалеят. В петък и събота ще има усилване на вятъра, но и малко по-високи температури. По-голяма вероятност за валежи има в събота.
 
Източник: бТВ

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%