ПЛАМЕН АБРОВСКИ: КИРИЛ ВЪТЕВ Е НАЙ-СЛАБИЯТ МИНИСТЪР В ТОВА МИНИСТЕРСТВО ДО МОМЕНТА, А ПРОТЕСТЪТ Е СИГНАЛ КЪМ СГЛОБКАТА, ЧЕ В ЕДИН СЕКТОР НЕЩО КУЦА И ТРЯБВА ДА СИ ГО ОПРАВЯТ

Автор: 5 GmediA 10:06, 23 ноември 2023
Източник: БГНЕС

Нов протест на земеделци и животновъди се провежда днес в София. Председателят на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски разказа пред Соня Колтуклиева кои са причините за недоволството в браша: 

СК: Г-н Абровски, какво се случва отново в селското стопанство? Видяхме вчера публичен сблъсък между Димитър Зоров с Илия Проданов - земеделците се разделят в отношението към правителството. Част от бранша излиза днес на протест, друга е по-склонна на съглашателство с Николай Денков.

ПА: Няколко месеца след голямата стачка една част от браншовите организации отново излизат на протест, защото никой не ги чува, никой не им обръща внимание. Защото министърът на земеделието до този момент не е излязъл с нито една ясна политика, не е излязъл с нито един конкретен документ. Ние все още нямаме никаква яснота какво ще се случва в Министерство на земеделието, какво ще се случва в бранша. Ще се развиваме ли? Накъде ще се развиваме? Депутатите от парламентарната земеделска комисия през лятото дадоха срок на министър Кирил Вътев, дори му дадоха и напътствия, което е малко противоконституционно, какво да промени в основния документ, на базата на който ще се правят политиките за следващия програмен период. Дадоха му и срок, който той още не е изпълнил. Все още този стратегически план не е направен. Смело мога да заявя, че за времето, за което г-н Вътев е министър, това е най-слабият министър, който земеделското министерство някога е виждало.

СК: Какво ще се случи днес? От една страна закана за протести в София, от друга страна - зърнопроизводителите се събират в “Албена”. Интересно дали Кирил Вътев ще остане в София или ще отиде в “Албена” да избяга от протестите?

ПА: Зърнопроизводителите се събират на своята годишна среща. Това е едно голямо събитие, много полезно бих казал, защото то се прави от земеделци за земеделци. Там се дискутират проблеми, решения, идеи. Всяка година след приключване на своята земеделска дейност те организират това събитие. В София, обаче, се очакват протести, които са по-малко от два месеца от първия протест. Не знам защо зърнопроизводителите не го подкрепят, защото те бяха излъгани с меморандума, който беше подписан, най-малко по отношение на първата точка, която регламентираше украинския слънчоглед. Към момента България отново е залята със слънчоглед от Украйна и цените са сринати надолу. Но те си имат ръководство и си знаят най- добре. По отношение на животновъдите, обаче, нещата са малко по-различни. Там няма никаква яснота и никаква визия за развитие.

СК: Кои излизат днес на протест и с какви искания?

ПА: Към настоящия момент излизат млекопроизводители, биволовъди, овцевъди. Излизат хора, които се занимават с най-тежкия отрасъл на селското ни стопанство – животновъдството, защото там трябва да си на разположение на тези животни 24 часа 7 дни в седмицата. Ако държавата не успее да структурира отрасъла така, че ти да печелиш и да е удоволствие да работиш и да храниш българските деца, това се превръща в мъка и текоба. Доколкото аз разбирам протестите не са толкова за пари, колкото за политики, защото такива политики ние все още не сме виждали.

СК: Какво ще се промени с този протест? Видяхме, че се подписа меморандум между зърнопроизводителите и правителството, сега част от тях казаха – излъгаха ни; подписа се споразумение с енергетиците….

ПА: Аз не мисля, че целта тук е нещо да се промени, защото ако за 6 или 7 месеца, през които министър Вътев е министър, нещо можеше да се промени, то щеше поне да се покаже – има посока, ще се случва това и това….Този протест по отношение на политиките на министерството няма да промени нищо. Този протест е сигнал към политиците и то към хората в т.нар. сглобка, че в един сектор нещо куца и трябва да си го оправят.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%