ДОЦЕНТ КУНЧЕВ: БОЛНИТЕ ОТ COVID-19 С НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ С ГРИП, НО ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ДО 2-3 СЕДМИЦИ

Автор: 5 GmediA 13:56, 6 януари 2024
Източник: bTV архив

В момента броят на приетите за лечение от COVID-19 към тези, които имат усложнения от грип, все още е 5 към 1. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Постепенно грипът ще измести останалите, прогнозира той и допълни, че все повече набира скорост.

Болните от коронавирус - тези, които имат нужда от лечение, са значително повече. Но това ще се промени в следващите две-три седмици, допълни доц. Кунчев.

По думите му, една от характеристиките на грипа е, че е много динамичен. И един малък епидемичен взрив в училище или детска градина веднага може да повлияе на цифрите и статистиката.

Типичните за грипа симптоми са болки в мускулите, умора и отпадналост, главоболие, температура, а за коронавируса - хрема и суха кашлица.

Според доц. Кунчев пикът на заболелите от грип се очаква да е в края на януари и началото на февруари. "Коронавирусът е великият имитатор. Там може да се види всякаква клинична картина. Но първоначалната картина е близка до грипа - температура, отпадналост, хрема", заяви той.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%