В ПЛЕВЕН ОТКРИХА ЧЕШМА ПОСВЕТЕНА НА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА

Автор: 5 GmediA 13:10, 6 юли 2019

Бойко Гаргов: Днес в Плевен откриха чешма. Посветена е на трансплантацията. Всяка чешма е благородно дело, а тази има допълнителен емоционален заряд. Как се стигна до нея? Стефан Тамбуев има страхотната идея да построи 7 чешми в 7 града, а Георг Спартански оцени идеята и съдейства добронамерено и така след няколко месеца чешмата стана факт.

Защо 7? Защото един донор може да спаси 7 живота.

Та днес чешмата беше открита и според нивото на преминаващите, ще дава вода на жадните по-дълго или по-кратко, и ще бъде място, където близките на донорите и трансплантираните ще могат да поседят.

Бих искал да акцентирам не на политиците които бяха там. Те могат да говорят дълго на всяка тема, но това не ми е важно, защото положението ни спрямо останалите държави в Европа ме кара да имам едно на ум.

Искам да акцентирам на хората които вършат тихо, отговорно и ежедневно тежката работа - д-р Димитров и неговият екип. Защото знам как ги търсят по всяко време на денонощието когато има потенциален донор, те трябва да напуснат уюта си, да забравят личните си проблеми и да убедят близките в смисъла на донорството, че това все пак е начин частици от близките им по особен начин да продължат да живеят. Тези разговори никога не са лесни. Снощи говорихме със Стефан точно за това. Допуснахме, че с времето емоцията изчезва. Днес видях как д-р Иванов се развълнува и предизвика насълзени очи във всички нас. Той каза - след толкова години си мислех, че ще е лесно да говоря за това, но се оказва, че изобщо не е.

Другите герои - близките на донорите. Техните решения не са лесни. Говори жена изгубила съпруга си и взела тежкото решение да дари живот на хора в нужда.

Трансплантирането е това, смъртта на един да дари живот на седем...

Моите искрени уважения към тях, към лекарите и към близките на донорите.

Като минете от там пийнете вода, починете си и прочетете имената гравирани на чешмата.

Стефан Тамбуев, Georg Spartanski, делото ви е благородно. На д-р Георги Димитров и колегите му също!

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 80%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
1 гласували / 20%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%