КМЕТЪТ НА СТАРА ЗАГОРА: РУМЕН РАДЕВ Е НАЙ-СЛАБИЯТ МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ. ЧОВЕКЪТ НЕ Е ЗА ТОЗИ ПОСТ 

Автор: 5 GmediA 09:29, 21 февруари 2024

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изрази негодувание срещу работата на министъра на енергетиката, предвид натрупващото се ново напрежение в комплекс „Марица Изток“.

Според него настоящият ресорен министър Румен Радев е най-слабият министър на енергетиката през последните 30 години.

„В момента ТЕЦ 2 работи на буквално намалени мощности, на минимум работи. Да не говорим, че след шести месец няма да може да работи на регулирания пазар, което означава, че те трябва да работят само на свободен пазар. Това означава огромни загуби за ТЕЦ-а за кратко време и невъзможност да се плащат заплати. Това следва, ако нищо не се направи в момента. За мен, колкото и странно да звучи, министърът на енергетиката, който познава нашия регион – г-н Радев, е може би най-слабият министър за последните 30 години на енергетиката. Това го казвам абсолютно отговорно – пълно неглижиране на проблемите в сектора от негова страна. Всичко това се случва в момента, а министъра го няма, за да може да предложи дори елементарно решение на възникналите казуси.

Директорите на предприятията ходят в София и търсят вариант, за да си реализират намеренията и да могат да запазят хората, а министъра го няма, за да може да даде конкретното решение и да направи това, което е необходимо. Изключително разочароващо е това нещо и аз се надявам, че ще бъдат предприети мерки за нов, адекватен министър, тъй като това нещо, което се случва в момента, е в ущърб на цялата ни държава“, коментира пред "Загора нюз" Живко Тодоров и обясни какво трябва да се направи, според него:

„В ТЕЦ-2 трябва да се вдигне цената на услугите, за да може държавното предприятие да получи повече приходи и по този начин да запази част от дейността си и да запази работниците си, тъй като след няколко месеца те няма да могат да дават заплати. В мините – по същия начин. Там трябва да се направи така, че предприятието да извършва рекултивацията с работниците, на земята, която е там, но държавата трябва да плати за тази рекултивация. Това е единственият начин. Ако продължи това положение, което е в момента, работниците буквално няма да имат заплати и ще излязат на стачки. И аз не разбирам министърът не го ли вижда това нещо.

Аз съм си говорил с него много пъти назад във времето, но освен приказки, нищо друго не сме видели от него. Не мога да си обясня това бездействие, освен с това, че човекът просто не е за този пост“, заключи кметът на Стара Загора.

Синдикати в комплекс Марица изток и общински съветници от групата на Левицата в ОбС Стара Загора готвят и специална декларация, която ще внесат за приемане на редовното заседание в края на февруари.

 

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%