ЙОНКО МЕРМЕРСКИ ОТ ВАШИНГТОН ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ВЪРХОВНИЯ СЪД СЕ ОЧАКВАТ ОЩЕ ДОБРИ НОВИНИ ЗА ДОНАЛД ТРЪМП

Автор: 5 GmediA 20:03, 4 март 2024
Източник: БГНЕС архив

СК: Г-н Мермерски, защо днешното решение на Върховния съд на САЩ е толкова критично важно за президентските избори в САЩ?

ЙМ: В една демократична държава, всъщност държавата с най-дългата модерна демокрация, доста над 100 години, възтържествува законът! 

С 9 на 0 гласа Федералният Върховен съд на САЩ, постанови, че съдебната власт в отделните щати не може да решава дали някой кандидат ще бъде изключен от участие в изборите за президент на САЩ. Ще поясня: в Колорадо, по инициатива на губернатора-демократ се политизира процеса на изборите и преди няколко месеца там решиха да махнат Доналд Тръмп от бюлетината. Защо? Защото  той бил предизвикал въстание срещу властта на 6 януари 2021 година. Това въобще не е така, защото първо не е доказано, ако дори да има такова нещо и второ – не е… всъщност няма факти, които да подкрепят обвинението.

При 7 върховни съдии на щата Колорадо, които са номинирани от Демократичната партия, решението беше взето с 4 на 3 гласа - минимално мнозинство за премахване на Доналд Тръмп от бюлетината.

Бившият президент обжалва и се отиде на Върховен съд, защото се появи опасност всеки един щат, ако реши, да премахне кандидат на опониращата политическа партия - това до какво ще доведе?! Накрая ще останат няколко щата, които ще решават изборите за президент на цялата държава. Така че съвсем очаквано Върховният съд гласува единодушно в полза на Доналд Тръмп.

Трябва да посоча, че във Върховния съд на САЩ има четирима демократи, които гласуваха, т.е. наистина възтържествува правото.

СК: Какво следва оттук нататък? Моля да обясните, доста е сложна избирателната система на САЩ...

ЙМ: Да, наистина сложно звучи за България … оттук нататък какво следва? Имаше щати, в които върховните съдилища бяха решили да гласуват да премахнат името на Доналд Тръмп от бюлетината. Например Илинойс е един от тези щати, там е голям град като Чикаго. Но сега това на практика ще отпадне, защото казусът е решен от Върховния съд. На практика дава се възможност за едни истински избори и гласоподавателите да решат, а не партиите да си играят на политика чрез съдилищата на отделните щати.

СК: Както се вижда, до сега Доналд Тръмп има изключително надмощие над Ники Хейли…

ЙМ: О, Ники Хейли няма никакъв шанс! Утре това ще приключи, защото утре е т.нар. Super Tuesday, в който редица щати гласуват и съответно тя ще отпадне. Това просто е смехотворно - демократите на практика я подкрепят и голяма част от финансите, които тя получава, са от поддръжници на демократите.

СК: Макар че тя е член на републиканската партия?!

ЙМ: Да, точно така. Това с Ники Хейли въобще не играе, няма смисъл да го обсъждаме, то е безспорно. Защото тя се самозастрелва в политическата си кариера, вече никой не я ще. Показаха й всички щати, че просто няма работа да се състезава с Тръмп и на практика само, както се казва на български, мъти водата и не допринася с нищо за републиканската партия. Тя няма никакъв шанс да пребори Тръмп за номинацията на републиканците за президент. 

СК: Така изглежда, да.

ЙМ: Ами то е факт. Утре, отсега ви казвам, Тръмп ще събере достатъчно делегати, за да има мнозинство и да се обезмисли по-нататъшното съревнование в рамките на излъчването на кандидат от Републиканската партия.

СК: Окончателното гласуване кога и къде трябва да стане, за да е ясно, че Доналд Тръмп е номинирания кандидат на републиканците?

ЙМ: След това вече ще има конференция на Републиканската партия, на която официално той ще бъде избран вече.

СК: А имате ли представа кога и къде ще бъде тя?

ЙМ: През март месец трябва да стане. И ако няма някакъв тотален катаклизъм, ще имаме втора част от съревнованието между Байдън и Тръмп.

СК: Да, стига да не измислят нещо друго и да извадят коз срещу Тръмп.

ЙМ: Още една пикантна новина, за която веднъж вече разговаряхме по видео-връзка с Вас, в студиото на ПИК тв.

Прокурорка в щата Джорджия беше назначила за специален прокурор, който да разследва как Тръмп искал да събаря държавата, с нахлуването на 6 януари 2021 година на бунтовници в Капитолия, своя любовник и му е отпуснала милион и 200 хиляди долара. Те са ходили на воаяжи по луксозни курорти… сега се очаква да се реши дали няма да я отстранят и нея. Най-вероятно ще я отстранят, защото тя лъга под клетва, така че… но ще отнеме около 2 седмици още. Преди два дни приключиха заседанията и даването на показания по този казус. Това, разбира се, въобще не се пуска в ефира, не се отразява много по медиите.

Очаквам допълнителни интересни новини в полза на Доналд Тръмп.

СК: Благодаря ви!

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%