ВТОРИ ТУР НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ В СЛОВАКИЯ

Автор: 5 GmediA 10:48, 6 април 2024
Източник: EPA

Вторият тур на президентските избори в Словакия ще се проведе в събота. По данни на статистическата служба на страната над 4,33 млн. души имат право да гласуват на изборите, за които ще бъдат отворени 5900 избирателни секции, изброи АФП.

Двамата фаворити от първия тур - Петер Пелегрини, председател на словашкия парламент и кандидат на партията Глас, която е част от управляващата коалиция, и бившият словашки външен министър Иван Корчок - ще се борят за поста на държавен глава.

Корчок, който е представител на либералната опозиция, спечели подкрепата на 42,5% от избирателите на първия тур преди две седмици. Противно на прогнозите, той успя да победи Пелегрини, за когото се предвиждаше победа, и в крайна сметка остана втори с 37% от гласовете.

Въпросът е и към кой кандидат ще прелеят гласовете, дадени на първо тур за проруския бивш председател на Върховния съд Щефан Харабин, който остана трети с 11,75%. Избирателите му биха могли да помогнат на Пелегрини.

Победителят от втория тур ще поеме президентския пост в Словакия за петгодишен мандат и ще наследи първата жена президент в историята на страната Зузана Чапутова, която заемаше поста от 2019 г. и реши да не се кандидатира на настоящите избори.

Президентът на Словакия не разполага с важни управленски правомощия, но има роля в правителствените и съдебните назначения, може да налага вето на закони и да оформя обществения дебат, както често правеше либералният политик Зузана Чапутова.

Фицо и неговата управляваща лява партия "Смер" (Посока) спечелиха парламентарни избори миналия септември с обещания да спрат военната помощ за Украйна и да дадат подкрепа за хората, засегнати от скока на цените.

Тагнато в: Словакия

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%