NO TO RACISM!

Автор: 5 GmediA 16:25, 12 юли 2019
Източник: БГНЕС

ФИФА увеличи наказанието за расизъм до десет мача и включи жертвите на подобни прояви в изслушванията и разследванията, съобщиха от световната централа. Именно по-тежките наказания за расизъм и други дискриминационни прояви са ключова част от промените в дисциплинарния кодекс, които влизат в сила от понеделник.

 "Дисциплинарната комисия на ФИФА разрешава на играч, който е потърпевш, да бъде страна в производствата и да прави изявления", се казва в изявление на ФИФА. Досегашните мерки и подходът на ФИФА беше подложен на много критики в последните години. Организацията дори беше считана за прекалено снизходителна към случаи на расизъм. През миналия сезон Интер, Лацио и Каляри се отърваха от наказания след случаи на обиди на расистка основа към Калиду Кулибали, Тимуе Бакайоко и Мойс Кийн.

 "ФИФА няма да изостави жертвите на расистки нападки", съобщиха от организацията.

Международната футболна федерация иска отборите, чиито привърженици проявяват расизъм или друго дискриминационно поведение, автоматично да прекратяват мачовете.

„Освен ако няма изключителни обстоятелства, ако мач е прекратен от главния съдия поради расизъм или друго дискриминационно поведение, двубоят ще бъде официално обявен за предаден“, обявиха от ФИФА в своя нов дисциплинарен кодекс. Мярката може да бъде употребена, след като реферът е приложил „процедурата в три стъпки“ при подобни инциденти, които включват публичното обявяване на расистката проява, временното му прекратяване и последно, спирането на двубоя.

Дисциплинарният кодекс на ФИФА важи само за официални състезания на федерацията, включително и квалификациите за Световното първенство в Катар 2022. По-рано тази година, УЕФА наказа Черна гора да изиграе един мач при закрити врати заради расистките скандирания на привържениците им по време на евроквалификацията с Англия в Подгорица.

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%