ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ПРИ ПОЧИНАЛИТЕ БЕБЕТА ЗАРАЗАТА Е УСТАНОВЕНА НА КЪСЕН ЕТАП 

Автор: 5 GmediA 14:33, 19 април 2024
Източник: БГНЕС

Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си, заяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани.

Според Кунчев при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

"Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира. Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада. От 2023 в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600", заяви доц. Кунчев.

Здравният министър д-р Галя Кондева заяви, че са предприети мерки и в момента се прави анализ на дела неимунизирани деца

"Предприели сме мерки - към РЗИ са пратени искания към общо-практикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Съответно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да анализират тези данни и от вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", заяви здравният министър Галя Кондева.

Според здравните власти към момента не се налага промяна на имунизационния календар.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%