МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА ЕВТИМ МИЛОШЕВ ПОСЕТИ ДРЕВНИЯ ГРАД МИСИОНИС

Автор: 5 GmediA 16:42, 28 април 2024
Източник: МТ

Значими археологически обекти стоят в основата на развитието на културния туризъм и устойчивото развитие на цели региони. Пример за това е Търговище и античната и средновековна крепост Мисионис в близост до града. Това беше фокусът на разговорите на служебния министър на туризма Евтим Милошев, който посети Търговище и археологическия обект заедно с кмета на града Дарин Димитров, областния управител на Област Търговище Гергана Цонева и Тодор Янакиев – председател на БХРА в града и член на Управителния съвет на организацията. Министърът се срещна и разговаря и с известния археолог проф. Николай Овчаров, който от години прави своите големи открития и работи на крепостта Мисионис. Професорът лично разведе и запозна гостите с уникалността на мястото и с работата на археолози и учени на терен. От гледна точка на културния туризъм Мисионис е един обект, който е изключително мащабен като площ и важен за този район, той е ключов, възлов, намирайки се на почти равно разстояние между старите български столици Плиска, Преслав и Търново, в близост до Шуменската крепост и други археологически забележителности в околността, обясни проф. Овчаров.

„За първи път съм на Мисионис и изключително съм впечатлен от мащаба, от степента на запазеност на този град, първо римски, след това средновековен. Това, което видях на археологическия обект, мястото, където се намира той – между трите стари български столици, непосредствената близост до морето – всичко това е огромен потенциал за развитието на Търговище и на целия регион,“ подчерта министър Милошев и допълни:

„Припознавам културния туризъм като своя лична кауза с оглед на цялата си биография дотук. Смятам, че, първо, в България има огромни предпоставки за развитието му и второ, културният туризъм е нещо целогодишно и около него могат да се развиват всички форми на туризъм. Много е впечатляващо.“ Той отбеляза, че достъпът до разположения на планинския връх град е сложен, но дава много възможности. Сегашната екопътека, която води до Мисионис, може да се превърне в красива пешеходна алея с места за почивка и е необходимо да се инвестира в нея.

„9 години се борим Мисионис да бъде даден на община Търговище, това вече е факт, от два месеца имаме акт за собственост и сме на финала пред подписване на договор с Министерството на културата, за да можем да кандидатстваме по европейски проекти“, съобщи кметът Дарин Димитров. Това ще даде възможност обектът да се социализира и да се подобри достъпът до него. Мястото е уникално, буквално в момента стъпваме по плочки от 4 век, каза той. Перспективата е добра и за много туристи, които също искат да дойдат, но поради трудния достъп не могат да посетят Мисионис.

Министър Милошев сподели, че срещата му с Мисионис е емоционална в компанията на проф. Овчаров, тъй като това е археологически обект, разкриването на който е започнато от бащата на прочутия археолог преди десетилетия. Проф. Овчаров подчерта:

„Необходимо е сериозно финансиране и целеви субсидии, за да бъдат направени няколко 5-6 приоритетни археологически обекта от гледна точка на важността и икономическото значение за определени райони, които да бъдат завършени, за да служат като репери в културния туризъм. Защото до този момент ние реално нямаме нито един цялостно разкрит античен или средновековен град. Даже Царевец – от него една трета все още не е цялостно проучена и стои под земята.“

След посещението на крепостта министър Милошев обсъди актуални теми за развитието на региона с председателя на БХРА в града Тодор Янакиев и представители на местния туристически бизнес и РИМ Търговище. Виждам един приветлив, слънчев и много чист и зелен град и съм много приятно очарован, каза министър Милошев на домакините и подчерта значението на гостоприемството и на автентичното преживяване в туризма:

„Вкусът е част от туристическия продукт. И това е нещо, заради което си струва човек да преодолее разстояние, за да дойде. Да потреби емоцията от едно място, да усети вкуса от напитките, храната, да види културните забележителности, за да може туристът – българин или чужденец – да си тръгне с хубавата емоция и след това да пожелае да се върне отново.“

Всичко това предполага по-тясно сътрудничество между министерствата, подчерта министърът на туризма. По думите му наистина трябва да има по-голяма консолидация на различни ведомства и паричен ресурс, който да обслужва една обща концепция. Защото когато говорим за туризма, отношение имат и Министерството на културата, МРРБ, общините, областните управи – това е комплексен продукт.

Тагнато в: Мисионис

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%