Д-Р ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ: ЩЕ УЧАСТВАМ В СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ДИРЕКТОР НА "ПИРОГОВ"

Автор: 5 GmediA 09:31, 15 май 2024
Източник: Медиапул

"Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание", , заяви в "Денят започва" директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров.

"Пирогов е институция. Всеки плюе "Пирогов", но когато има нужда, подсъзнателно, първосигнално, първото нещо, което му идва е "Пирогов", заяви шефът на болницата.

Уточни, че го нарича "състезание, защото то е отворено за всички, които имат желание да се кандидатират".

"Така, че какъв ще бъде резултатът - това е конкурс", допълни Димитров.

Според настоящия шеф на "Пирогов" болницата към този момент се е "успокоила" и е продължила да се развива по правилния начин.

"И работата да се развива и да надграждаме това, което е и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу "Пирогов" и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти", каза шефът на "Пирогов".

Той посочи, че винаги когато гостува в "Денят започва" представя документи и не си позволява лични оценки и нападки.

На въпроса дали е имало политически натиск или подкрепа, д-р Валентин Димитров отговори така:

"Аз не мога да кажа дали е имало политически натиск, защото аз не членувам в нито една партия. Аз не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек. Аз не го крия. Ако бях политическо лице бих заподозрял политически натиск".

Категоричен беше, че е получил обаче политическа подкрепа.

"И аз мен беше много така блазнещо моето собствено его, защото я получих без да съм я потърсил".

Получил я е от много политически формации. Според него, защото те са оценили в каква посока се развива "Пирогов".

"Защото това не е магия!".

Шефът на "Пирогов" беше категоричен и за това, че е политически неутрален.

"Да. Да. Няма да ме видите в нито една листа. Няма да ме видите на нито един митинг. Няма да ме чуете да прокламирам "гласувайте за този или за онзи".

Допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално.

"Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме".

Даде примери за това колко се чака в болниците по света.

"В Швейцария тебе те посреща парамедик и се занимава с тебе. Ти контакт с лекаря-специализант, не със специалист, имаш точно между 3 и 7 минути, в които той ти обяснява, че може да те обезболи или да те приемат за операция".

"Постоянно говорим за реформа. Реформи се правят, когато се сменя цялостния строй, защото системата на здравеопазване е част от цялостната организация на нашето общество".

На въпроса защо е важна за политиците "Пирогов" Димитров отговори, че не става въпрос за пари.

"В "Пирогов" парите са толкова, колкото се плащат заплатите, защото трябва да се дадат едни добри заплати в "Пирогов" и да се обезпечи дейността на "Пирогов" така, че да нямаме дефицит в услугата или в необходимостта за даване на добро здравеопазване".

Когато поел "Пирогов" фондът за заплата е бил 7 милиона и 200 хиляди, а със заработка 5 милиона и 400 хиляди или "това трупаше постоянен дефицит".

"В момента благодарение на цялостната работа на екипа на "Пирогов", на хората, в момента заработката на "Пирогов" е 12 милиона. За първо тримесечие на 2024 година позитивният резултат е 2 милиона 751 хиляди лева".

По този начин добавя той са се повишили заплатите, но този път "не по равно".

"Заплатите на лекарите ги повишихме с по-нисък процент за сметка на това вдигнахме процентно повишение на заплатите на медицинските сестри и санитарите. Със 7% повишихме заплатите на лекарите срещу 13% на медицинските сестри".

Димитров каза, че проблемът с медицинските сестри е системен проблем.

"Това в момента е въпрос на държавна стратегия. Това не е по възможностите на един лекар да го реши".

Каза, че има едно "номадство на персонал, което не оправя системата, напротив. Това задълбочава проблемите".

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%