ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ СА ГОТОВИ ДА БЛОКИРАТ КЛЮЧОВИ ПЪТИЩА В СТРАНАТА, КАКТО И ДА ОТЛОЖАТ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗПИТНИ СЕСИИ 

Автор: 5 GmediA 09:54, 15 май 2024

Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май. На тази дата висшите учебни заведения ще останат затворени, а дните на протест ще се увеличават до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата.

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати”, каза в ефира на „Здравей, България” председателят на синдикална организация „Висше образование и наука” към КНСБ в УХТ – Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите. „Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент - не е спазено”, обяви пред Нова телевизия Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.

Тагнато в: университети

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%