ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН: ПОДКРЕПЯМЕ ПОДХОДА НА КИТАЙ  КЪМ ДИАЛОГ ЗА РЕШАВАНЕ НА УКРАИНСКАТА КРИЗА 

Автор: 5 GmediA 10:07, 15 май 2024

Руският президент Владимир Путин заяви, че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

В интервюто пред китайската новинарска агенция „Синхуа“ преди посещението на Путин в Китай тази седмица, руският лидер изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта, поясни Владимир Путин.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред „Синхуа“ според текста на интервюто, което е  публикувано на руски език на уебсайта на Кремъл.

"В Пекин наистина разбират причините за кризата и глобалното ѝ геополитическо значение", посочва още руският лидер.

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Цзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин.

Преди повече от година Пекин публикува план от 12 точки, като първата от тях предполага зачитане на суверенитета, гаранции за независимост и териториална цялост на всички държави, върховенство на международното право без двойни стандарти.

Планът беше посрещнат положително както от Русия, така и от Украйна. Той беше публикуван от китайското Министерство на външните работи по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

В него се настояваше също за прекратяване на западните санкции срещу Русия и за обезопасяване на ядрените съоръжения, създаването на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и за осигуряване на износа на зърно.

“Всички държави, големи или малки, силни или слаби, богати или бедни, са равноправни членове на международната общност. Всички страни трябва съвместно да поддържат основните норми, управляващи международните отношения, и да защитават международната честност и справедливост”, посочва Китай в първата точка от плана си.

„Трябва да се изостави манталитета на Студената война. Сигурността на една страна не трябва да се преследва за сметка на други. Сигурността на един регион не трябва да се постига чрез укрепване или разширяване на военни блокове“, коментират още от Пекин.

„Конфликтите и войните не са от полза за никого. Всички страни трябва да запазят рационалност и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на пламъците и задълбочаването на напрежението и да предотвратят по-нататъшното влошаване на кризата или дори излизането ѝ извън контрол. Всички страни трябва да подкрепят Русия и Украйна да работят в същата посока и да възобновят прекия диалог възможно най-бързо, така че постепенно да се деескалира ситуацията и в крайна сметка да се постигне всеобхватно прекратяване на огъня“, заяви Китай преди повече от година.

Източник: бТВ

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%