ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСКА 39 МЛН. ЛЕВА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ 

Автор: 5 GmediA 19:47, 15 май 2024
Източник: 5GMedia

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г.

От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева, предаде БНР.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с близо 2100 асистенти. 

Парите са разчетени със Закона за държавния бюджет за тази година. 

Служебният премиер Димитър Главчев покани в 17.00 часа представители на Съвета на ректорите на висшите училища. На нея той обясни, че служебното правителство не може да осигури средствата, предвидени в Закона за висшето образование, според които от 1  април средните заплати на академичния състав трябва да са 180  на сто от средната брутна за страната (за което ще са необходими 184 милиона лева за тази година, които не са разчетени в бюджета).

39-те милиона, които бяха предвидени в бюджета за тази година, до няколко дни ще са по сметките на висшите учебни заведения, за да бъдат увеличени заплатите на академичния състав. Правителството прави и втора стъпка, обяви премиерът. За неакадемичния състав във висшите учебни заведения ще се предвиди 12% увеличение на заплатите:

"Ако ме питате за дванадесетте процента за неакадемичния състав на висшите училища, до дни ще се случи, за да няма противопоставяне между двата вида състав - академичен и неакадемичен - на висшите училища. В рамките на дни ще се случи. До 1- 2 дни е първото постановление - за 39-те милиона, след като ни предоставят разчети. Между другото, ректорите казаха, че още утре могат да ни предоставят разчети за неакадемичния състав. Така че още два дни. Пак ще е със задна дата – от 1 януари".

Относно необходимите 184 мин. лв. допълнително, които произтичат от приетите промени в Закона за висшето образование, те не могат да бъдат осигурени от служебното правителство. За тях ще се преговаря и с политическите партии след изборите, които поемат ангажименти да бъдат осигурени тези пари и чрез преструктуриране на бюджетите.

Дали на 20 май университетите ще затворят врати ще стане ясно допълнително. Съветът на ректорите ще проведе свое заседание, на което ще запознае всички ВУЗ с постигнатите резултати от днешната среща

"Колеги, ние нямаме мандат в момента да вземем решения от името на Съвета, но ви уверявам, че в петък ще направим извънреден Съвет на ректорите. Ще бъдете уведомени за нашите последващи действия. В момента не мога да отговоря еднозначно. Ще разкажем на заседание на Съвета на ректорите какви срещи сме имали, какво сме постигнали и какво не сме постигнали, разбира се. Тогава целият съвет ще вземе своето решение" каза пред медиите председателят на Съвета на ректорите Магдалена Темелкова.

Тагнато в: университети

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%