BREXIT ЩЕ УДАРИ ЛИ ПО ВИСШАТА ЛИГА

Автор: 5 GmediA 17:42, 22 юли 2019

Висшата лига е убедена, че Brexit няма да попречи на английските клубове да привличат  талантливи играчи от Европа. На 31 октомври Великобритания трябва официално да напусне Европейския съюз и  по-рано имаше големи опасения, че това ще бъде голям удар за английските клубове. Министерството на вътрешните работи е готово да предостави на Висшата лига необходимите гаранции. От футболна гледна точка най-голямата неприятност е, че след Брекзит, всички европейски играчи ще имат еднакъв статут с тези от останалия свят що се касае до условията за издаването на работни визи. 

"Нашите клубове искат да имат пълен достъп до таланти и това е нашият приоритет. Мисля, че правителството и политиците оценяват това, което английският футбол като цяло и Висшата лига дават на страната. Висшата лига е важна част от марката Британия  в света и аз не мисля, че правителството ще иска да навреди на Висшата лига или на английския отбор по никакъв начин." заяви  временният изпълнителен директор на Висшата лига  Ричард Мастърс.

Говореше се, че английските клубове ще загубят възможността свободно да канят играчи от европейските страни и ще бъдат принудени да кандидатстват за разрешителни за работа, какъвто е случаят с футболисти от други страни. Това неминуемо би намалило покупката на добри футболисти и отделно би повишило цената на самите английски футболисти. По време на разговорите между правителството и ФА, Висшата лига призова футболът да се превърне в изключение от всички правила, които ограничават достъпа на европейските работници след "Брекзит", като се позволи на клубовете да привличат желаните от тях футболисти на възраст до и над 18 години.

"Не мисля, че е възможен сценарий, при който Brexit ще удари по  Висшата лига. Мисля, че ще предприемем необходимите мерки, за да могат нашите клубове да продължат без проблеми да канят желаните играчи от чужбина", допълни Ричард Мастърс.

 От Висшата лига вярват, че чужденците са основна част от гръбнака на шампионата, който може да се похвали като един от най-конкурентоспособните и силни на планетата. Брекзит има и последици, които се усещат в момента. Заради напускането на ЕС и последвалия срив на паунда, клубовете са принудени да плащат по-големи траснферни суми и заплати. Това оказва влияние главно върху по-малките отбори в Англия. Еднаквите изисквания за визи при трансфери обаче може да нормализират финансовото измерение на проблема заради по-големия избор от играчи.

Сценарият с края на свободата на движение обрисува много различна картина. Процентът на играчи от ЕС би спаднал значително (от 41% миналия сезон до 20% в 2028/29), а този на британски и ирландски би се повишил от 41% на 64% за същия период. Към края на следващото десетилетие Премиър Лийг би започнала да прилича на състава си от края на 1990-те години: почти 2/3 от всичките играчи биха били британци или ирландци. Един от потенциалните ефекти на Брекзит може да е намаляването, може би дори рязко, на броя свръхталантливи футболисти в Премиър Лийг. А това може да доведе до последствия от огромно значение за бъдещето на този спорт.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%