ДОПИНГ СКАНДАЛ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

Автор: 5 GmediA 11:32, 28 юли 2019

Цели 11 футболисти от Висшата лига на Англия са получили разрешение да се състезават, въпреки че са дали положителни резултати в допинг тестове. Според Mirror, 16 проби са показали, че играчи са приемали забранени вещества като амфетамин, морфин, „Риталин“ и „Триамсинолон“. Това са все препарати, които увеличават работоспособността на играчите.

Пробите са взети под егидата на Британската антидопингова агенция. Осем от тях са от миналия сезон, шест от предишния и две от 2016/17. От Футболната асоциация на Англия защитили футболистите, тъй като веществата са попаднали в организмите им чрез медицински изключения, свързани със здравословното им състояние. Осем от тези тестове са били направени през изминалия сезон 2018/19, шест през 2017/18 и два през 2016/17.

Един от забранените препарати дори е кортикостероид, с който е хванат колоездачът Брадли Уингс преди да спечели Тур дьо Франс през 2012 година.

Според докладите, футболистите са взимали тези субстанции с терапевтични цели. Затова не се е стигало до отнемане на права. Амфетамините могат да се използват като стимуланти, докато морфинът може да повиши работоспособността, защото увеличава прага на болката и издръжливостта на футболистите. Риталинът, който също е използван от замесените, подпомага концентрацията, но може също да подобри силата при професионалните спортисти.

Счита се, че тази информация представя само част от цяла редица нарушения на антидопинговите правила във Висшата лига, които в скоро време може да доведат до сериозен допинг скандал в шампионата.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%