ПРЕМИЕРЪТ СЛЕД СРЕЩАТА В ПАЗАРДЖИК: СВИНЕВЪДИТЕ ЩЕ БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ

Автор: 5 GmediA 20:24, 2 август 2019
Източник: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева отговарят повече от час на питанията на над 30 кметове от региона на Пазарджик, животновъди и хора, гледащи прасета в дворовете си. Премиерът съобщи, че свиневъдите ще бъдат компенсирани с 300 лева на двор, като 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото – от държавата.

"На никой не му е приятно. Това е все едно да протестираме срещу рак. Две години успявахме да я овладеем, но сега не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина", каза Борисов.

Борисов заяви, че през годините България е минала през много проблеми и държавата се е справяла. “На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати. Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това – чума. По-страшно от чума няма. Завладя от Виетнам до Белгия. 16 хиляди километра се пренася вируса, каза Борисов.

Като излязат и кажат: “Убиват здрави животни”. Те са здрави днес. Имаме огромна популация на диви прасета. И намаляването на популацията не знам как ще стане това. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора с 20 000 работници, ще бъдат компенсирани 75% от Брюксел, другото от данъкоплатците, подчерта премиерът. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат”, обясни премиерът.

Последни новини

Общо гласували: 40

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
16 гласували / 40%
Да, няма страшно
15 гласували / 37.5%
Да, но с маска и ръкавици
9 гласували / 22.5%