НОВИЯТ ВОЕНЕН МИНИСТЪР НА ТРЪМП ИСКА ДА РАЗПОЛОЖИ РАКЕТИ В АЗИЯ

Автор: 5 GmediA 17:14, 3 август 2019
Източник: БГНЕС архив

Новият военен министър на САЩ Марк Еспър заяви, че подкрепя разполагане на ракети със среден обсег с наземно базиране в Азия относително скоро, информира "Ройтерс". Целта е да се контрира нарастващата военна мощ на Китай в региона, предава Франс прес.

"Да, бих искал", отговори Еспър, след като беше запитан дали обмисля разполагане на такива ракети в Азия. "Бих предпочел да стане в следващите месеци...но тези неща отнемат по-дълго време от очакваното", каза още той пред журналисти, които пътуват с него за Сидни.

Въпросът дойде заради излизането на САЩ от американско-руския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Еспър не уточни къде САЩ възнамеряват да разположат новите ракети. "Не искам да спекулирам, защото това са неща, които винаги се обсъждат със съюзниците", каза той.

Еспър заяви, че Китай не бива да се изненадва от американските намерения. "Не би трябвало да е изненада, защото отдавна го обсъждаме. Бих искал да подчертая, че 80 процента от арсенала им се състои от оръжия от типа, който се забраняваше в договора (между САЩ и Русия, по който Китай не е страна). Така че не би трябвало да е изненадващо, че искаме подобен капацитет", заяви министърът на отбраната на САЩ.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%