БОЙЦИТЕ НА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“ СЕ ВРЪЩАТ В СИРИЯ

Автор: 5 GmediA 08:04, 7 август 2019

Терористичната организация Ислямска държава се връща в Сирия, докато Съединените щати изтеглят войниците си.

Същевременно терористите укрепват способностите си и в съседен Ирак. Това се казва в доклад на независимия надзор в Министерство на отбраната на САЩ, цитиран от АФП.

“Въпреки териториалната загуба на техния “Халифат”, ИДИЛ си възвръщат бойните способности в Ирак и се появяват в Сирия отново през второто тримесечие на 2019 г.”, пише в доклада.

Според независимия надзор, завръщането на джихадистите се дължи отчасти на неспособността на местните въоръжени сили да поддържат дългосрочни операции, да водят няколко операции едновременно и да задържат контрола върху вече прочистени от терористи територии.

Завръщането на джихадистите в Сирия е станало факт, след като САЩ осъществиха частично изтегляне на войниците си от страната.

“Изтеглянето беше осъществено въпреки становището на командирите, че подкрепяните от Съединените щати Сирийски демократични сили (SDF) имат нужда от още подготовка и екипировка за антитерористични операции.”, пише надзорът.

Миналата година Доналд Тръмп обяви победа над Ислямска държава и заповяда американските войници в Сирия да бъдат изтеглени.

Това негово решение накара тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис да подаде оставка.

Малък брой американски войници остават в североизточна Сирия, в територии, които не се контролират от правителството на Башар Асад.

Ислямска държава продължават да извършват покушения, засади и самоубийствени атентати, както в Сирия, така и в Ирак. Именно в Ирак те са създали “по-стабилен команден възел и координират своите атаки”, пише в доклада.

Тактиката на ИДИЛ е да създава хаос в териториите, които е изгубила. Организацията възпрепятства местните власти да установят ефективен контрол и да поддържат реда.

Водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава смята, че джихадистката организация има между 14 и 18 хиляди членове в Сирия и Ирак, сред които 3000 чужденци.

 

Информация БГНЕС

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%