ДЕПУТАТИТЕ КАТО ОРЕЛ, РАК И ЩУКА ЗАРАДИ ЗАПЛАТИТЕ СИ ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ПЛЕНАРНА ЗАЛА

Автор: 5Gmedia , 09:35, 28 февруари 2019

Парламентът решава днес дали депутати да остават без заплати при неоправдани отсъствия и дали да бъдат санкционирани, ако не присъстват при формиране на кворума.

Снощи правната комисия реши: народен представител, който отсъства без причина от три пленарни заседания или пет пъти в месеца, да остава без заплата и представителни за разходи. Поправката е поискана от НФСБ и беше внесена извънредно за обсъждане две седмици след като БСП напусна парламента, заради несъгласие с политиката на управляващите. Лидерът на партията Корнелия Нинова декларира в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, че депутатите от БСП няма да получават възнаграждения и режийни, докато са извън пленарна зала. Караянчева отговори, че по правилник,  дори и извън Народното събрание депутатите получават една трета от възнаграждението си.

ДПС са категорично против, тъй като според Движението, поправката е "посегателство върху парламентаризма".  Депутатът от ДПС Делян Пеевски е рекордьор в отсъствията от парламента, които партията оправдава с „уважителни причини“, а парламентарният шеф ги „извинява“. Аргументът на ДПС е, че продуктивността на народния представител не е правопропорционална на стоенето в залата. 

От ГЕРБ предлагат при неоправдано отсъствие, на депутатите да се прави удръжка в размер на 750 лева от месечното възнаграждение. 

От ВМРО настояват  преизчисляване на заплатите да става само веднъж годишно към 1 юли по швейцарското правило – така при определен брой отсъствия ще се удържат 2/3 от заплатата на нередовния депутат. 

Поправката в правилника на Народното събрание ще се гласува в пленарна зала.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%