ЩЕ БЪДЕ ЛИ ДОПУСНАТ ХРИСТО КОВАЧКИ ДО АЕЦ "БЕЛЕНЕ"?

Автор: 5 GmediA 09:40, 21 август 2019

Има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“. Много обмисляхме какви етапи да съдържа проекта. Беше дадена възможност на други компании да сключат договори за изкупуване на енергия. Стратегическите инвеститори ще строят АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Вчера стана ясно, че Министерството на енергетиката е получило 13 заявления за участие в строежа на централата. В надпреварата се включват китайски, корейски, руски, български и немски участници.

Заявленията се разделят на три категории – стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Общо 7 са кандидатите за стратегическите инвеститори. Известните до момента бяха от китайската и корейската държавни ядрени компании, както и руската „Росатом”.

В рамките на 90 дни предстои да бъде изготвена кратка листа на кандидатите, с които ще бъдат проведени разговори, а комисия към енергийното министерство ще разгледа първо заявленията за стратегически инвеститор.

Теменужка Петкова била приятно изненадана, че в процедурата се е включил и български консорциуми, тъй като Министерството на енергетиката не е успяло да направи кампания сред българския бизнес.

Процедурата беше отворена за всички. Основният акцент трябва да е в това, че в процедурата участват световноизвестни компании. Това е много сериозна заявка. Ще преценим какво предлагат българските компании. АЕЦ „Белене“ е българска централа. Страната ще участва в проекта чрез НЕК. Ние ще участване с апорт на всички активи-с оборудването. Не се предвиждат държавна и корпоративна гаранции, и договори за изкупуване на енергия.
С този отговор енергийният министър Теменужка Петкова избяга от въпроса дали фирмите, кандидати за строителството на АЕЦ „Белене“, са на Христо Ковачки.

В един от консорциумите, искащи да станат стратегически инвеститор - "АЕЦ Белене", влиза "Гранд Енерджи", чийто едноличен собственик на капитала от 12 август е Венцислав Петков т.е. дни преди подаването на заявлението за "Белене", а името е производно на това на друг участник в процедурата, зад който наднича Христо Ковачки. Става въпрос за "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ООД, чийто едноличен собственик е Надежда Арсова - компанията иска миноритарен дял и се интересува от сключване на договор за купуване на ток от АЕЦ "Белене". Арсова е била секретарка на Ковачки. А ТЕЦ "Бобов дол", който е на бизнесмена, е бил едноличен собственик на капитала на "Гранд Енерджи Дистрибюшън" ЕООД допреди 5 години, пише "Експерт".

Друга връзка към Ковачки е "Атоменергоремонт". Компанията хем участва в консорциума "АЕЦ Белене", хем иска и миноритарен дял в бъдещата Втора атомна, както и да сключи договор за изкупуване на ток. Точно "Атоменергоремонт" подаде жалба срещу поръчката за строителство на газопровода от турската до сръбската граница, по който "Газпром" трябва да транзитира газ от "Турски поток".

До април 2010 г. "Атоменергоремонт" е собственост на контролираната от Христо Ковачки Българска енергийна компания. След това собствеността премина в сейшелската офшорка "Хестън корпорейшън лимитид". През 2014 г. заради закона, който забранява достъпа на офшорки до обществени поръчки, номиналният собственик на "Атоменергоремонт" отново беше сменен. Дружеството е прехвърлено на българската "Бултрейд корпорейшън", която е собственост на Борис Методиев, но е регистрирана на адрес в индустриална зона "Орион", на който са регистрирани повечето дружества, контролирани от Ковачки. Освен това Методиев е получил акциите от Валентин Терзийски, който влезе в надзорния съвет на "Топлофикация София", а до 2014 година ръководи "Топлофикация Плевен", която също е свързана с Ковачки. Сега освен "Бултрейд" малки дялове държат и контролираните от Ковачки пенсионни компании с бранда "Топлина" и ОЗК "Застраховане". 

В процедурата е дадена възможност да участват и компании, които искат да придобият миноритарен дял, и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия. 13-те заявления включвали кандидати от всеки един спектър на процедурата.

„По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори, да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, уточни министърът.

По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.
Теменужка Петкова е категорична, че площадката, отредена за АЕЦ „Белене”, е сигурна от сеизмична гледна точка. Доказвали го проверки на експерти от БАН.

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%