ДЕСЕТКИ СТУДЕНТИ РАБОТИЛИ В КОЛ-ЦЕНТРОВЕТЕ НА "ВЪЛКА ОТ СОФИЯ", ТЕ НЕ ЗНАЕЛИ, ЧЕ ВЪРШАТ ИЗМАМИ

Автор: 5Gmedia , 18:28, 28 февруари 2019

Българската прокуратура, съобщи официално за медиите, че участва в разследване на мащабна онлайн финансова търговска измама за около 100 млн. евро. Още в началото на годината Софийска градска прокуратура е започнала процесуално-следствени действия (факт, който до днес не се е огласявал в „интерес на работата“),  по изпълнение на 4 Европейски заповеди за разследване от Германия и Австрия. Целта е разкриване на международна престъпна група, извършваща киберпрестъпления, при които са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни-членки на ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро за година.

Ръководителят на престъпната група, мамила европейски граждани – Гал (Гай)  Барак, наричан "Вълка от София”, няма престъпления на територията на България. Това заяви пред бТВ, комисар Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. 

Израелецът Гал Барак  е бил арестуван от българските власти на 30 януари т.г. при опит да излезе от страната ни през ГКПП „Калотина“. Задържането става по издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед на арест. Барак и другият задържан по аферата - германеца Уве Ленхоф, очакват екстрадиция в Австрия под домашен арест.

С разрешение на съда е разкрита банкова тайна и по искане на СГП е наложен запор върху банкови сметки в различни банки у нас. Разпитани са като свидетели множество лица – служители в кол-центрове и във фирми, използвани за дейността на групата. По искане на съдебните власти в Австрия и Германия у нас са разпитани над 10 души в качеството им на обвиняеми..

Комисар Явор Колев уточни, че българите, служители в кол-центровете, работещи за групата на Гал Барак, не са знаели, че извършнат измами. Той отбеляза, че у нас има стотици колцентрове за онлайн търговия.

Справка на 5GMedia показа, че в кол-центровете, особено в такива за онлан търговия с криптовалути и бинарни опции, работят предимно млади хора, често студенти почасово, знаещи по два-три чужди езика.

 

Последни новини

Общо гласували: 207

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 84.54%
Не ме интересува
32 гласували / 15.46%
Да
0 гласували / 0%