ЮЛИАН ПОПОВ: ТАКТИКАТА НА ПРЕМИЕРА БОРИС ДЖОНСЪН Е ДА БЛЪФИРА ПРЕД ЕС

Автор: 5 GmediA 17:11, 30 август 2019
Източник: Снимка: Личен архив

Бившият служебен министър на екологията през 2013 г., който отдавна живее в Лондон, написа във Фейсбук следния коментар: Много се говори за това как Борис Джонсън е: (а) идиот, (б) не знае какво прави, (в) разпуснал е парламента в разрез с всякакви демократични норми и как (г) ще съсипе Великобритания.

Като твърд противник на британското напускане на ЕС бих искал да кажа, че това са разбираеми, но повърхностни твърдения. Борис Джонсън има право да направи това, което прави и има право на Реч на Кралицата, тоест на обявяване на нова законодателна програма. Това обикновено се прави веднъж годишно, гласува се от парламента и се предшества от няколко дни или две-три седмици отпуска на парламента. От две години не е правено, той е нов министър- председател, с други думи е не само нормално, но и наложително.

Другият въпрос е, че Джонсън иска да сключи изгодна за Британия сделка с ЕС. Неговата тактика е да играе твърдо и дори да блъфира. Изправен пред категоричността, и дори налудността, на британския премиер, ЕС е по-вероятно да се огъне и да направи отстъпки. Такава е поне неговата теория на преговори. ЕС губи много от британското напускане, както и обратно, британците губят. В тази ситуация е нормално Джонсън да опита твърда игра. Все пак човекът е ръгбист. И един от най-образованите премиери на страната.

Естествено е, че той се възползва от тези конституционни възможности, за да блокира опитите на противниците си да спрат Брекзит. Но ако някой мисли, че политиката се състои в усмихнати жестове на взаимно съгласие, серозно се лъже. Британският политически живот е толкова брутален, колкото и всеки друг.

Критиките към Брекзит могат да са безкрайни, но, за жалост, те отиват все повече в територията на историческите спорове и все по-малко на арената на актуалните политически битки.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%