ПОЛИЦИЯТА В ХОНКОНГ ОТНОВО ИЗПОЛЗВА СИЛА СРЕЩУ ДЕМОНСТРАНТИТЕ

Автор: 5 GmediA 11:07, 1 септември 2019
Източник: БГНЕС

Полицията в Хонконг използва прекомерна сила срещу демонстранти, нарушили забраната за протести по улиците на автономния регион. На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как органите на реда бият с палки и пръскат с лютив спрей хора в мотриса в метрото на мегаполиса.

Продемократичните демонстранти планират да затворят пътните артерии до международното летище в Хонконг след хаотична нощ на битки с полицията, съобщи по-късно Ройтерс. Организаторите на протестите призоваха обществеността да блокира пътните и железопътните връзки до летището, което потенциално нарушава полетите. Летището затвори един от своите паркинги и посъветва пътниците да използват градски транспорт, без да посочват причина.

Влаковете на метрото до международното летище в Хонконг също са спрени. В известие на гарите на MTR се казва, че влаковете са спрени: "По искане на правителството на Хонконг и на летищната администрация за улесняване на контрола на достъпа на летището".

Властите оправдават агресивната си реакция със сигнал за нападение над граждани от страна на „радикални протестиращи“. Има пострадали и арестувани, но не е ясно дали те са участвали в демонстрациите.

В събота по улиците на Хонконг се възцари истински хаос. Протестиращи палиха огньове, замеряха полицията с коктейли „Молотов“ и атакуваха правителствената сграда в центъра на града. В опит да ги разпръсне полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми. Бунтовете избухнаха само ден, след ареста на няколко от лидерите на протестното движение, които са обвинени в организирането на неразрешени демонстрации и подстрекаване към незаконно събиране.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%