УНИЦЕФ ИЗРАЗИ ЗАГРИЖЕНОСТ ЗАРАДИ ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ В СВЕТА

Автор: 5Gmedia , 12:22, 1 март 2019

Детският фонд на Обединените нации (УНИЦЕФ) изрази тревога от епидемията от морбили по света и посочи, че в десет страни, между които са Бразилия, Украйна и Франция, са регистрирани близо три четвърти от увеличения брой заболели през 2018 г., предаде Франс прес.

Общо 98 страни са дали информация за по-голям брой заболели от морбили през 2018 в сравнение с 2017 г., което е крачка назад от постигнатото досега в борбата с тази предотвратима, но потенциално смъртоносна болест, се казва в съобщението на УНИЦЕФ.

,,Това е призив за пробуждане. Разполагаме със сигурна, ефикасна и евтина ваксина срещу силно заразна болест - ваксина, която спасява живота на близо един милион души всяка година през последните две десетилетия'', обяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Световната здравна организация вече вдигна тревога за епидемията от морбили по света. По нейни данни има увеличение от 50 процента на регистрираните заболели през 2018 г. в сравнение с 2017 г., а смъртните случаи са 136 000. Новият взрив на болестта, която е по-силно заразна от грипа или туберкулозата, в някои страни донякъде се дължи на неоснователните твърдения, че ваксината срещу морбили се свързва с аутизма. СЗО обяви неотдавна, че "колебанието към ваксината" е една от 10-те най-големи заплахи за човешкото здраве в света, добавя АФП.

Междувременно расте и броят на заразените с морбили у нас. С данни за заразата вече са 52 души, като в Националната референтна лаборатория са били потвърдени 31 случая. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

Случаите са основно в Благоевград, София-град, София-област, като 44 от заболелите са до 18-годишна възраст, посочи министър Ананиев.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%