МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЩЕ СЪЗДАВА ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ С РЕСОР "ИНОВАЦИ И МЛАДЕЖ"

Автор: 5 GmediA 14:01, 10 септември 2019

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Това обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ресорът на българката в предишния мандат на Комисията се казваше "Образование, култура, младеж и спорт".

"В ресор Иновации и младеж Габриел ще има за задача да създава перспективи пред новото поколение", каза още председателят.

Тази област е далеч от желанието на премиера Бойко Борисов за важен ресор, в който, по думите му, парите не са предварително разпределени. Той дори говореше за "Киберсигурност", докато образование и младежки политики е много далеч от този сектор, отбелязва „Дневник“.

По повод спекулациите, че на Габриел ще бъде предложено земеделието, премиерът коментира: "За какво ти е ресор "Земеделие"? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направиш с ресор "Земеделие"?"

В отговор на въпроси, зададени от "Дневник" от Европейската комисия заявиха, че отделът, отговарящ за политиките за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти, включващи:

"Еразъм+" с общ бюджет от 14.7 милиарда евро между 2014 и 2020 г.

- Програмата DiscoverEU, която дава възможност на 18-годишни младежи да опознаят Европа чрез безплатно пътуване с влак (повече четете тук). DiscoverEU се реализира чрез фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018, 16 милиона за 2019, евентуално повече за 2020 година).

- От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро действията "Мария Склодовска-Кюри", в подкрепа на около 65 хил. учени.

Европейски корпус за солидарност (дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина) със собствен бюджет от 375.6 милиона евро до 2020 г.

"Творческа Европа" с настоящ бюджет от 1.46 милиарда, подкрепяща европейските културни и творчески сектори с инициативи като Европейска столица на културата. С бюджет около 120 милиона на година, подпрограмата МЕДИА например подкрепя развитието на около 430 филма и разпространението на около 500 филма всяка година.

В предложението на ЕК за бюджет за 2021-2027 г. се предвижда:

- Програма "Еразъм" – Комисията предлага да се удвои бюджета до 30 милиарда евро. Като част от бюджета за "Еразъм" Комисията предлага и 700 милиона евро за DiscoverEU.

- "Мария Склодовска-Кюри"- предлага се бюджет от 6.8 милиарда евро по програмата "Хоризонт Европа" за научни изследвания и иновации.

- Европейски корпус за солиарност – предлага се бюджет от 1.26 милиарда евро.

- "Творческа Европа" – ЕК предлага финансиране за програмата на ЕС за култура от 1.85 милиарда евро.

В писмото на фон дер Лайен към Габриел, в което тя изяснява ресора, пише следното:

"Задачата ви в следващите 5 години е да развиете потенциала (на Европа) и да гарантирате, че образованието, изследванията и иновациите ще помагат на амбициите ни и на по-широките ни цели.

- трябва да осигурите бързо договаряни и пълно прилагане на бъдещата програма Хоризонт Европа, като работите със страните членки, изследователската общност, гражданското общество и другите комисари

- като част от това трябва да осигурите достатъчно инвестиции към авангардни изследвания и иновации, водещи до пробиви в своя сектор, в частност - чрез Европейския съвет за иновации. За да сме конкерунтоспособни по света, трябва по-добре да подкрепяме нашите иноватори и да довеждаме идеите им до пазара.

- искам да работите със страните членки за изграждане на бъдеща Европейска зона на изследвания, в която ще обеиним всички усилия на национално и европейско ниво.

- искам да осигурите да вървят ръка в ръка изследванията, политическите и икономическите приоритети; ще работите с комисарите по целия спектър на политиките на ЕС, ще допринасяте за новата индустриалта стратегия и ще извличате максималното от новите тематични мисии в рамките на бъдещата програма Хоризонт Европа."

Сред останалите еврокомисари има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Освен българският представител Мария Габриел, на поста комисар остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович.

След като вече е ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, включително за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и, ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата комисия. 

Общо гласували: 19

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 57.89%
Не
8 гласували / 42.11%