НИКОЛАЙ МАЛИНОВ: ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ДОКАЖЕ ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ, НО СЕ СТРАХУВАМ ЗА ДЕЦАТА И СЪПРУГАТА СИ

Автор: 5 GmediA 09:17, 11 септември 2019

Прокуратурата повдигна обвинение в шпиоанж на председателят на национално движение „Русофили” Николай Малинов. Държавното обвинение го уличи в тесни връзки с Цветан Василев и считания за близък до Кремъл едър бизнесмен Константин Малофеев.
В интервю за собствената си интернет телевизия в Русия, Малофеев нарича събитията провокация и вижда връзка със скандала около изложбата за 9 септември, която скара България и Русия.

„Изявлението на външния министър на България и преследването на движението „Русофили”, безусловно са звена на една и съща верига, които насърчават русофобската провокация, сходна с тази в Грузия. Целта им е да скара братските народи на Русия и България. Осъзнаваме прекрасно, че зад всичко това стоят ушите на западните специализирани служби и техните наемници в България.”, казва Малофеев, цитиран от бТВ.

И посолството на САЩ реагира на действията на българската прокуратура.
В позиция на страницата си във „Фейсбук” казват:
„Ние сме наясно с разследването на българските правоприлагащи органи за евентуален случай на шпионаж. Съединените щати изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние.”

Ето и какво каза пред бТВ самия Николай Малинов: Исках да направя информационна телевизия с програми от СNN и „Русия днес“, и да има печеливш проект – не виждам нищо незаконно в това да правиш печеливш проект. Аз пари не съм получавал – това, че мои фирми-партньори са получавали кредити, и после са ги връщали – нямам отношение. Да, запознал съм Константин Малофеев с Цветан Василев – това престъпление ли е? Цветан Василев ме помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия, след като дъщеря му беше заплашена. Но се чувствам обиден и омерзен от Василев, след като той се отметна от всички договорки и заради него сделките не станаха. Ако нямаш добри отношения с Турция и Русия, няма как да си отиграеш картите в Брюксел – това съм казвал – това шпионство ли е?“.

"Излъган, измамен и обиден се чувствам от поведението на Василев и от години нямам нищо общо с него, защото 9 месеца и половина не бях вписан като собственик на телевизия ТВ 7 – една чистачка там не можех да назнача, а ТВ 7 продължаваше да получава пари от реклама. Познавам се и с Делян Пеевски. Цветан Василев беше дясната ръка на Пеевски, но не искам да се връщам на тази тема. Не сме приятели, не сме ходили да пием бира и да ядем заедно“, съобщи още Малинов, цитиран от БГНЕС.

С Цветан Василев ме запозна Сергей Станишев в кабинета си, каза още той и посочи: "Да, следил съм сделките на Цветан Василев, - тези, които купиха предприятията, трябва да бъдат преследвани, аз просто съм следил сделките; не познавам Емилиян Гебрев. Но не за себе си съм притеснен, а за моите съратници и другари, притеснен съм за децата и съпругата си".

По думите му, за последен път такива обвинения за шпионаж в полза на друга държава са повдигнати през 1978 г.

От дома на Малинов са изнесени над 30 чувала с документи. „Тази квалификация – шпионин – в личен план за мен е много обидна. Защото каузата, на която съм се посветил в последните години с русофилството, е много важна – православието обединява много страни, и е планетарна идея. Съжалявам само за това, че както от България тръгва кирилицата, от България по същия начин тръгва и русофилската идея. Съжалявам, че други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща идея и световна идея“, заяви председателят на "Русофили".

Когато съм публикувал статии от „Российская газета“ във вестник „Дума“, съм получавал хонорари от Русия, но всичко е проверено счетоводно и всички данъци са платени, допълни Малинов.

Той заяви, че се познава с Константин Малофеев от няколко години. „Ние сме единомишленици, по еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят – ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят”, каза председателят на движение „Русофили” и допълни, че той лично не е получавал пари от руския бизнесмен.

„На прокуратурата й предстои да докаже всички тези обвинения и мисля, че няма да се справи с тази задача. Защото намеренията да подкрепяш едни или други действия в рамките на закона не са престъпление“, допълни той.

Той заключи, че тепърва ще събира сумата от 50 хиляди лева, за да плати гарнцията си, но няма да разчита на Малофеев за събирането на парите.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%