БЕЗСРОЧЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ ОБЯВИ АСОЦИАЦИЯ "ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТОНИЯ"

Автор: 5 GmediA 06:51, 18 септември 2019

Асоциация "Пулмонална хипертония" (АПХ) заявява безсрочен протест за оставката на Кирил Ананиев. От организацията изпратиха писмо до медиите, до премиера, до шефа на НС, до омбудсмана и до самия министър. Мотивите на Асоциацията са, че „вече втора година липсата на белодробни трансплантации убива българи”.

Припомняме, че още в началото на юли т.г. шефът на АПХ Тодор Мангъров постави ултиматум на Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

Според АПХ, нивата на донорство в България и на направените трансплантации са достигнали до критично ниски показатели. "Няма нито една организирана и обезпечена от Министерството на здравеопазването кампания за популяризиране на донорството.", посочват от организацията.

Асоциацията напомня, че четирима пациенти са емигрирали, за да бъдат спасени. АПХ сигнализира, че е запозната с още четири такива случая на хора, които са в процедура по смяна на гражданство, за да получат здравни права в друга държава.

Напомняме, че договорът за трансплантации на български пациенти с клиниката във Виена беше прекратен за повече от година и половина, заради дългове на НЗОК към чуждестранни здравни заведения.

Последни новини

Общо гласували: 211

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 82.94%
Не ме интересува
36 гласували / 17.06%
Да
0 гласували / 0%