ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР: ДО ДВЕ СЕДМИЦИ ВЪПРОСЪТ С ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ ЩЕ БЪДЕ УРЕДЕН

Автор: 5 GmediA 09:32, 18 септември 2019
Източник: бТВ

„Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори”. Това заяви пред бТВ здравният министър Кирил Ананиев на фона на започващите днес протести на пациенти с искане за неговата оставка. Причината е, че не е изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

„Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – в САЩ, Русия, Украйна и Китай”, разкри министър Ананиев.

Неговата надежда е, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде реалност.
"Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани", заяви Ананиев.

Той коментира и искането на медицинските сестри за увеличение на заплатите: „Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците”. Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

Ананиев заяви: „Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите. Неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения".

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%