"АЛФА РИСЪРЧ": 47% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА РЕШЕНИ ДА ГЛАСУВАТ НА МЕСТНИЯ ВОТ

Автор: 5 GmediA 08:43, 19 септември 2019

47% от българите са твърдо решени да гласуват на местните избори, сочат данните в ново изследване на "Алфа Рисърч" за обществените нагласи. Проучването е проведено в периода 10-16 септември, обясни социологът Боряна Димитрова пред БНТ1.

Местните избори са едни от най-мобилизиращите, има висока избирателна активност, защото се решават проблеми, които са най-близко до хората, които са в тяхното населено място, обясни социологът.

47% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да има нов градоначалник. 41% - да продължи да управлява настоящият, сочи проучването.

Според над 60 на сто от анкетираните най-добре е всеки да гласува за кмет, според личните си и политически предпочитания, а не на принципа против управляващите кметове.

Според данните на "Алфа Рисърч" ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, като 21,5% от имащите право на глас биха я подкрепили.
Като алтернатива на управлението на ГЕРБ се обявява БСП със 17,1%. Втора застава партията на Слави Трифонов с 11,5%, следвана от "Демократична България" с 4,9%, "Обединени Патриоти" - 3,8% и друга партия с 8,9%.

На фона на предстоящия местен вот през септември, с най-висок персонален рейтинг от 55% е президентът Румен Радев. Премиерът Бойко Борисов получава 28%, а кабинетът му – 15%.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%