НЕ Е ГОЛЯМА ДРАМА, ЧЕ МИРОЛЮБА БЕНАТОВА КАРА ТАКСИ

Автор: 5 GmediA 11:03, 21 септември 2019
Източник: Фейсбук

Коментари във Фейсбук, след като журналистката Миролюба Бенатова беше принудена да напусне Нова телевизия от новия собственик Кирил Домусчиев.

Юлиана Антонова: Любимият ми гениален режисьор, сценарист и актьор Сам Шепърд в един момент е бил и шофьор на автобус - дабъл декър. И обяснява, че с тези пари се е хранел и живеел сравнително прилично.

Цветана Тончева: Не е голяма драма, че Миролюба кара такси. И аз съм карала и съм била журналист и още нещо. Животът ни поставя пред всякакви изпитания и никак не е страшно да работиш, за да оцелееш. Дори е достойно. Няма недостойни професии, има недостойни хора и недостойни оценители, които решават съдбите ни. Много пъти правим саможертви в името на оцеляването. Важното е да сме здрави. Но когато ти лепнат етикет, че си велик, трудно се слиза на земята. Е, сега се е наложило. И ще го преживее. Може да е малко злобно изказването ми, но наистина не е чак такава драмата, че Миролюба кара такси. Познавам инженери, учители, лекари дори, които също са карали, или в момента карат такси.

Веселина Божилова: Много коментари за избора на Миролюба Бенатова да стане шофьор- от осанна до разпни го. Не се познаваме, нямам нищо общо с нея, но имам много общо със ситуацията. Оцеляването е най- гадният начин на живот, но по- скоро тук виждам сходни на мои мисли- да съм далеч от там, където се опитват да дирижират душата ти. Тези, които я поздравяват и и желаят успех в новата работа и тези, които казват, че няма срамна работа, го правят от най- добри чувства, но, повярвайте, мястото на един журналист е в редакция, не зад волана на такси. Не, че няма да се справи, нашего брата сме дялани камъни, където ни сложиш, ще се справим. Но кой остава в редакциите? Ние отразяваме всевъзможни конфликти, драми и т.н. На практика нашата ситуация е доста по-лоша от тази на, примерно, шивачки в гръцка фабрика, дето не са получили две заплати. Ние по десет не сме получавали и пак сме работили. Работим на сиво, на много места ни хонорари, ни месечни заплащания се регистрират, в един момент стигаме възраст за пенсия и установяваме, че може и да сме работили повече от необходимото, но в трудовата книжка друго пише. В частните медии масово ни осигуряват на минимална заплата. Има и по-тежки случаи- изгорени архиви, социални пенсии на вестникари с пълен стаж. В крайна сметка Миролюба, ако е читава, и от това преживяване  ще извлече полза, защото всичко е опит, а таксито ти е сцена, на която всеки ден се разиграват житейски истории. Това ни утешава, като приемаме несвойствена работа. Но после да не се чудите, защо четете глупости. На много места с тоя стаж и това CV нея няма да я искат, сигурна съм. Политиката е да се наемат неопитни съвсем млади хора, които пишат каквото им кажат. Положението в журналистиката е трагично, наистина. И сложно, защото ударът идва не само от управлението на държавата и местните лобистки интереси, но и от технологиите. Все някой ден анализът, разследването, стойностният коментар ще се цени. Надявам се. В момента, обаче, е неконвертируема стока. И за да не съм голословна, тия дни чета обяви за работа. Продавачки за 900 лв, сервитьорки и т.н. Стигам до news desk writer. Търсят човек, който всеки ден да пише по четири " истински, завладяващи истории" за заплата 400- 500 лв. На английски език. Ми това е положението. такива истории четете, на български са също толкова истински.

Люба Захариева: Няма срамен труд !

Не виждам нищо лошо, ако се поизпоти за прехраната си.

Много хора го правят, за да изхранят челядта си, а тя е сама, дори няма  куче!

Общо гласували: 44

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
18 гласували / 40.91%
Да, няма страшно
16 гласували / 36.36%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.73%