ВЕЛИКОЛЕПНАТА СВЕТОВНА 7-ЦА - ИВЕТ ЛАЛОВА

Автор: 5 GmediA 09:49, 3 октомври 2019
Източник: БГНЕС

Ивет Лалова завърши на престижното седмо място във финала на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Доха! Най-бързата българка завърши бягането си с време 22,77 секунди.

На 35-годишна възраст Ивет успя да докаже, че за нея не съществува възрастова бариера, влизайки в битката за медалите срещу едни от най-бързите жени в света. Показателно за невероятния успех на Лалова е и това, че следващата най-възрастна състезателка във финала бе с цели осем години по-млада от българката

Световна шампионка на 200 метра очаквано стана Дина Ашър-Смит с впечатляващите 21,88 секунди. Британи Браун грабна среброто, а на трето място се нареди Мужинга Камбуджи. Така на подиума се оказаха две европейски състезателки - Ашър-Смит от Великобритания и Камбуджи от Швейцария.

През годините Ивет Лалова е успявала да достигне до последния спринт и на световните в Дагу и Пекин. На първия си финал през 2011 година Ивет финишира на седмо място на бягане 100 метра. Няколко години по-късно - през 2015 г. атлетката ни отново е седма, но в дисциплина 200 метра.

С постижението си 35-годишната българка стана третата най-възрастна спринтьорка, участвала на световен финал. Рекордът се държи от 37-годишната Мерлин Ота от Ямайка, а второто място се изплъзва на Ивет само с 94 дни. С успехите си Ивет оборва не само годините, но и медицината. През 2005 г. състезателката ни се сблъсква с друг атлет по време на загрявка и чупи кост на бедрото си. Лекарите поставят 38-сантиметров пирон, а прогнозите им са, че ще може да ходи отново, но не и да тича, както преди. И още един рекорд.

Лалова ще е единственият български лекоатлет, участвал в пет олимпиади, след като този май се класира за игрите в Токио през 2020.  

Последни новини

Общо гласували: 66

Анкета

БИХТЕ ЛИ СИ ПОСТАВИЛИ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19?
Да, категорично
44 гласували / 66.67%
Не
17 гласували / 25.76%
Все още не съм решил(а)
5 гласували / 7.58%