ПРЕМИЕРЪТ ЗАЕВ: НЯМАМЕ ПЛАН "Б". НЕ ОЧАКВАМ БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ДА БЛОКИРАТ ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС

Автор: 5 GmediA 16:58, 3 октомври 2019

„Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала нашата страна, но не очаквам България или Гърция да блокират нашата евроатлантическа интеграция, а напротив, да бъдат нашият авангард и нашите адвокати в стремежа към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и пълноправно членство в НАТО“.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев в отговор на въпрос в парламента.

След публикуването на българските червени линии за история той уточни, че на македонската комисия са дадени указания да не се стреми към установяването на абсолютната историческа истина, а да утвърди определени факти, които досега са били констатирани, но през призмата на приятелството, за да се постигне целта - да бъдат модерни европейски държави с модерни европейски народи, съобщи МИА.

„Целта на преговорите е как ще оценим идентичността си на Балканите, но това не трябва да предхожда бъдещето на нашите граждани. Както споразумението с България, така и споразумението с Гърция гарантират проблемите на идентичността и дават сериозни перспективи на страната ни и ние сме в навечерието на историческото решение - да получим дата за започване на преговори с ЕС след 15 години“, заяви Заев на заседанието на парламента.

Според него комисиите не трябва да се стремят да установят окончателна история. Заев каза, че с времето ще се установяват нови и нови исторически факти, но „има и исторически факти, които не се оспорват от никоя от страните“.

Македонският премиер подчерта, че със споразуменията с България и Гърция няма съмнение относно идентичността и уточни, че българският премиер Бойко Борисов в Скопие говори за македонски народ, точно както той открито говори за обща история.

„ Като функция и на двете споразумения трябва да намерим прагматични начини, но това не означава, че трябва да рискуваме чувствата, правата си, битието си или други подобни. Като човек, който договаряше двете споразумения, не се чувствам по-малко македонец от останалите и не вярвам, че някого повече го боли за македонщината от мен.“

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%