ЗАЩИТНИКЪТ НА ДЖОК ПОЛФРИЙМАН ИСКА ДЕЛОТО ЗА УБИЙСТВОТО НА АНДРЕЙ МОНОВ ДА БЪДЕ ВЪЗОБНОВЕНО

Автор: 5 GmediA 16:21, 4 октомври 2019

Адвокатът на австралиеца Джок Полфрийман - Калин Ангелов, настоя Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов през 2007 г., съобщи "Дневник". Полфрийман вече беше окончателно осъден през 2011 година на 20 г. затвор по това дело и излежа 12 г. в затвора, след което бе освободен предсрочно.

Повод за искането на защитника е видео с кадри от фаталната нощ, което преди дни беше публикувано в Youtube под заглавие "Истината за Джок Полфрийман". Според анонимните автори на видеоматериала, както и според адвокат Ангелов има много факти, които са останали неустановени по време на делото. Има свидетели, заснети от камерите, но те не са били открити и разпитани по делото, твърди защитникът на Полфрийман.

Адвокат Калин Ангелов уточни, че искането до прокуратурата е било направено още през юли, но Софийската градска прокуратура е отказала възобновяване на производството. Според адвокатът обаче има нови факти и обстоятелства, които налагат делото да бъде преразгледано. Той смята, че на кадрите не е идентифициран Андрей Монов и не е проследено неговото движение по време на двете конфликтни ситуации (такава задача дори не е била дадена на експертизата). Не е идентифициран Джок Полфрийман и не е проследено неговото движение по време на конфликта.

В искането си защитникът твърди и че не е установено правилно къде е възникнал първоначалният конфликт между групата на Андрей Монов и пострадалия Антоан Захариев и двете неустановени по делото лица от ромски произход.

Ден след публикуването на кадрите, близки и приятели на Андрей Монов направиха свой прочит на случилото се в нощта на убийството и публикуваха контравидео със собствен анализ на кадрите. 

Случаят "Полфрийман" доведе и до дипломатически скандал. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря "неюридически съображения" зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора. Австралийски медии намекват за проблеми с върховенството на закона у нас, а семейството на Полфрийман поиска премиерът Морисън да се намеси.

"Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България. Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони", коментира министър Марис Пейн, цитирана от "Сега".  

Вече стана ясно, че по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн е поискала среща с българския правосъден министър Екатерина Захариева, която отказала с мотива, че програмата й била запълнена. 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%