ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР: НЕ Е ИМАЛО НЕОБХОДИМОСТ ДА БЪДЕ СПРЯН СИГНАЛЪТ НА ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

Автор: 5 GmediA 15:40, 10 октомври 2019

Главният прокурор Сотир Цацаров говори пред депутатите за скандала със спрения сигнал на програма „Хоризонт“ на БНР на 13-и септември и за проведеното разследване по случая.

Цацаров заяви, че са извършени пет проверки по случая. „Прокуратурата се занимава с това да търси извършено ли е престъпление и има ли основание за привличане към отговорност на определени лица. Прокуратурата обаче не може да се занимава с решаването на проблемите на радиото, те са в компетенцията на СЕМ и другите органи“, каза той.

Обвинител номер 1 добави още, че от ДАНС към него са постъпили сигнали, като акцентът бил поставен върху ролята на БНР като обект от национална сигурност. Проверката е извършена за три дни от ДАНС. Резултатите са показали , че за 13 септември действително е съществувал план за профилактика, но за две честоти. От това не би следвало да се е отразило на излъчването на програма „Хоризонт“, било е налице възможност да се излъчва сигнал. Тоест не е имало нужда от спирането му.

„Според проверката, работата на радиото е спряла, не защото имало технически проблем , а защото БНР не е излъчвало нищо. Обект на проверка е защо се е наложило спирането, след като не е имало технически причини. Генералният директор Светослав Костов и други длъжностни лица са разпитани по случая“, каза Цацаров, цитиран от "Дебати".

Очертани са две версии, които са предмен на проверка - едната на Пламен Костов - директор на дирекция Техника, а другата на генералния директор на националото радио.

Според казаното от Пламен Костов, шеф на дирекция "Техника" генералният директор се прибира с един ден по-рано от командировка и му се обажда, като му разпорежда да спре сигнала на радиото.

Пламен Костов казал, че това е пълно безумие и генералният директор му казал: "Изпълнявай". Тук става ясно, че НУРТС са поискали допълнително, писмено уверение, че се иска спиране на сигнала. Директорът на дирекция Техника е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен разговор генералният директор е казал да продължават със спрения сигнал и да държат НУРТС на стенд бай.

На 13 септември Костов е наредил на техническия директор да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС отново иска потвърждение и пуска излъчването в 10,24 ч. Това е първата версия и според нея спирането на радиото е извършено със знанието на генералния директор.

Втората версия е на генералния директор Светослав Костов. Той е заявил, че не е нареждал по никакъв начин спирането на радиото. Казвал е че не си спомня да е провеждал по-горните разговори. Поставил е „ДА“ на резолюцията, без да знае че касае спиране на сигнала.
От СЕМ са изискали всички документи за свалянето на журналистката Силвия Великова. Изискани са и разпечатки от телефоните. Самата Силвия Великова е разпитана като свидетел.

Снети са обяснения от няколко на брой лица, и други действия по разследването, включително са изискани и записите на охранителните камери на входа на радиото.

"Тук се очертават две групи свидетели - едните твърдят, че е имало действия за сваляне на Силвия Великова от ефир, за да не води предавания около смяната на главния прокурор", обяснява Цацаров.

По думите му, нещата са свързани с проведен разговор с Великова в Борисовата градина. Според нея такъв разговор е имало и генералният директор е казал, че тя трябва да бъде свалена от ефир и е казал, че е имало заплахи спрямо него и че бюджетът на радиото няма да бъде приет какъвто трябва да е. Прилагат се и факти за командировка в Стара Загора на Силвия Великова, където трявало да обучава млади кадри.

Другата група лица, от които са снети обяснения, най-общо отричат това.

Последни новини

Общо гласували: 338

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
324 гласували / 95.86%
Не
14 гласували / 4.14%
Нямам отношение
0 гласували / 0%