ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ПОИСКАХА ОТВОД НА СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ. СЪДИЯ УШЕВ ОТКАЗА

Автор: 5 GmediA 16:08, 11 октомври 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев отказа да си направи отвод от делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова, съобщи "Медиапул". Процесът се гледа на втора инстанция, след като двете бяха осъдени на 20 и 15 години затвор за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Соченият за посредник Петко Дюлгеров бе осъден на 12 години затвор.

Отводът на Ушев бе поискан от защитниците на Иванчева и Петрова, тъй като съдията се намеси в делото, още докато се гледаше на първа инстанция. Тогава Ушев поиска от съдия Иво Хинов материалите бързо да се изпратят в неговия съд, часове след като магистратът бе освободил двете от ареста. Още същия ден втората инстанция спря освобождаването им. Проверка по случая бе разпоредена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Тогава прокуратурата направи безпрецедентен опит за намеса – обвинителите поискаха делото да не се дава за проверка. Материалите все пак бяха предадени на изпратените от Панов съдии, които откриха няколко нарушения. Едно от тях бе, че не е спазен задължителният 7-дневен срок, в който адвокатите на Иванчева и Петрова могат да възразят срещу искането на прокуратурата. Вместо това делото бе гледано светкавично, а двете останаха в ареста. Заради нарушенията Панов поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно дело срещу Ушев, но срещна твърда съпротива от членовете му. В момента Панов обжалва отказа им пред Върховния административен съд, а делото е висящо, припомня "Медиапул".

Въпреки очевидната му намеса в делото и съмненията, че се е опитал да окаже натиск върху съдия Хинов, Ушев отказа да си направи отвод. Той отхвърли искането за отвод и на другите членове на състава му, както и на прокурорите.

Не може да се гарантира, че съдебният състав е безпристрастен, заяви адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов. Той подчерта установените от проверката на ВКС нарушения и поиска Ушев да се откаже от делото.

"Има драстична намеса в администрирането на делото пред първата инстанция, вие разпоредихте делото да се внесе, без да изтече срокът за обжалване", каза защитникът на Петрова Емануил Йорданов.

След разговора си с Ушев Хинов е задраскал резолюция, според която материалите е трябвало да се изпратят на втората инстанция след изтичане на 7-дневния срок, разказа бившата зам.-кметица. Вместо това сложил нова: "Незабавно на апелативен съд". Освен това било издадено и второ разпореждане – следственият арест да се уведоми, че е постъпил прокурорски протест срещу освобождаването на двете.

"Целта е била да се внуши, че ще има ново решение, което да угоди на прокуратурата и да не бъдем освободени", заяви Петрова. Тя добави, че при сегашната ситуация може да се очаква, че и присъдата на втората инстанция ще е осъдителна.

Няма установени нарушения, заяви след час размисъл Ушев. Той посочи, че ВСС е отказал да му образува дисциплинарка и това било доказателство, че не е направил нищо нередно. Той отиде и по-далеч, обяснявайки, че ако съдиите си правят отвод само на база на съмнения за тяхната безпристрастност, се дава възможност на страните да се възползват многократно от тази възможност и на практика да си избират удобен съдия.

Подслушвателно и проследяващо устройство е било поставено на колата на адвокат Ирен Савова, която защитава Биляна Петрова. Това става ясно от видео, разпространено от Иванчева във фейсбук. На него се виждат кадри от охранителни камери, които са заснели как двама мъже поставят нещо в задната част на автомобила.

"Първоначалната версия е, че това е взрив! След това службите установяват, че е закачено устройство за подслушване и проследяване. Шокиращото в случая е, че двамата мъже цял ден обикалят и оглеждат, дори без да крият лицата. Те не само са знаели адреса и колата, но и програмата на адв. Савова - всичко това се случва само няколко часа, след като тя се връща в България след месеци отсъствие", заяви Иванчева.

Според нея полицията не може да открие мъжете, въпреки че те по никакъв начин не се прикриват. Видеото е разпространено с призив да се помогне, за да се разбере кои са мъжете.

Миналата година Савова подаде сигнал до прокуратурата, след като нейни некролози бяха разлепени пред кантората и в дома ѝ.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%