Нов глобален доклад на УНИЦЕФ показва, че 200 милиона деца под 5-годишна възраст са недохранени. Експертите казват, че това излага на риск бъдещето на човечеството.
Една трета от близо 700 милиона деца на възраст под 5 години са недохранени или с наднормено тегло и се сблъскват със здравословни проблеми през целия си живот като следствие от това. Тези данни са част от доклад на САЩ за храненето в детска възраст, публикуван вчера, информира „Сабах“.
Въпреки почти 40-процентовия ръст от 1990 г. до 2015 г. на подобряване на състоянието на бедните страни, 149 милиона деца на 4 или по-малко години все още са твърде ниски за възрастта си - клинично състояние, което уврежда както мозъка, така и развитието на тялото. Други 50 милиона са засегнати от загуба на тегло, хронично и изтощаващо слабеене, също родено от бедност.
Междувременно изменението на климата засилва недохранването. Затоплянето в световен мащаб доведе до повишена скорост и интензивност на сушите, които доведоха до големи загуби в селското стопанство. Повишеното присъствие на въглерод в атмосферата ограбва и основни култури от витамини и хранителни вещества.
За да осигури здравословно хранене за всяко дете, УНИЦЕФ призовава за политическо движение, подобно на това около изменението на климата. Мерките могат да включват по-ясно етикетиране и данъци върху нездравословната храна, регулиране на продажбата на бебешки рецепти и ограничаване на рекламата и продажбата на вредна храна в близост до училищата.
В същото време половината от децата по целия свят под 5 години не получават основни витамини и минерал - дългогодишен проблем, който УНИЦЕФ нарича „скрит глад“.
През последните три десетилетия обаче в развиващия се свят нараства друга форма на детско недохранване: излишното тегло.
"Тази тройна тежест - недохранване, липса на важни микроелементи, затлъстяване - все по-често се среща в една и съща държава, понякога в един и същи квартал и често в едно и също домакинство", казва за АФП Виктор Агуайо, ръководител на програмата за хранене на УНИЦЕФ.
Във всички възрастови групи повече от 800 милиона души по света са постоянно гладни, а други 2 милиарда ядат твърде много неправилни храни, което води до епидемии от затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.
Докладът показва, че Япония оглавява класациите по показатели за детско здраве, с нисък процент на детска смъртност и малко деца с поднормено тегло. Но тя също така оглавява най-ниския процент на детско затлъстяване сред 41 развити страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейския съюз.
Експертите казват, че има различни фактори за това, но национална програма за училищен обяд също играе ключова роля.
"Училищните обеди с менюта, създадени от специалисти по хранене, се предоставят на всички основни училища и по-голямата част от прогимназиите в цяла Япония," каза за АФП Мицухико Хара, педиатър и преподавател от Токийския университет“ Касей Гакуин“. Обедите са задължителни – като не са разрешени пакетирани - и макар че не са безплатни за повечето деца, те са силно субсидирани. Всяко хранене е проектирано така, че да има около 600-700 калории, балансирани между въглехидрати, месо или риба и зеленчуци.
За разлика от системата на столовата, работеща в някои западни страни, японските училищни обеди обикновено се сервират в класната стая.
Обедите са замислени не само, за да хранят децата, но и да ги учат.
"В японското училище има и ежедневни уроци, в които се обясняват хранителните елементи, съдържащи се в училищния обяд за деня. Това е добър начин да възпитате децата", казва Хара.
САЩ са начело на класацията на УНИЦЕФ по затлъствявен при децата - 41,86%, Италия - 36,87% и Франция - 30,09%.