БЕЗ РОСАТОМ НЯМА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Автор: 5Gmedia , 10:59, 5 март 2019

В рамките на този месец ще бъде обявена процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ „Белене“. Това съобщи пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че централата няма как да бъде завършена без "Росатом".

"Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент", обясни Томислав Дончев.

Вчера държавната руска корпорация съобщи, че е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на българската атомна централа "Белене" и е способна да завърши изграждането в кратки срокове. Съобщението дойде в деня, в който започна посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София. В състава на придружаващата го делегация е и генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

"Сърбия и Северна Македония също проявяват интерес към проекта. Когато видим офертите, ще изберем най-добрата", обяви още Дончев.

Той коментира и темата за изграждането на газов хъб „Балкан“, заявявайки, че това, което навремето се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, тъй като всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

„Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това?”, попита Дончев.

 

 

 

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%