БЕЗ РУСКИ АТЛЕТИ НА ОЛИМПИАДАТА В ТОКИО 2020

Автор: 5 GmediA 12:10, 24 октомври 2019

Русия може да очаква да бъде лишена изцяло от участие на Олимпиадата през 2020 г. в Токио заради несъответствия в лабораторните данни, изпратени на разследващите я органи.

Световната антидопингова агенция (WADA) през миналия месец изтъкна, че страната може да бъде изхвърлена от всички големи спортни събития поради "несъответствия". 

Шефът на руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юрий Ганус бе помолен да коментира изявлението на WADA:

"Руският олимпийски отбор ще бъде спрян от участие на игрите в Токио. Смятам, че това ще стане и за зимните игри в Пекин през 2022 г. Русия не може да продължава повече със старите методи, които все повече влошават кризата с допинга. Трябва да се откажем от идеята, че Западът опитва да ни притисне. Русия трябва да приведе своята къща в ред".

През май екип на WADA получи и изнесе над 2200 допинг проби от московската лаборатория. Това бе едно от условията при връщане на лиценза на РУСАДА през септември 2018 г. Петте човека от екипа на WADA тогава взеха 2262 проби, побрани в 4524 шишенца, защото са били разделени на А и Б проби. Това трябваше да стане още до 31 декември 2018-а, но процесът се забави, а впоследствие - през януари на WADA бе предадена само базата данни (LIMS) на московската лаборатория. 

През септември от WADA съобщиха, че данните се разминават с онези, изнесени от емигриралият в САЩ бивш шеф на лабораторията Григорий Родченков  и заявиха, че това може да доведе до наказания за Русия. В резултат руските спортисти останаха без право да защитават цветовете на страната си на Световното първенство по лека атлетика в Доха. А наскоро шефът на РУСАДА Ганус обвини властите в Русия, че са "манипулирали хиляди допинг тестове". По думите му, данни са "скрити или променени", за да бъде защитена репутацията на бивши звезди в спорта, които сега заемат правителствени постове или работят като функционери на висшата спортна администрация. Ганус заяви, че само хора с достъп до класифицирана информация са можели да променят данни.  

Оказа се, че до предаването им на WADA, данните от LIMS (Системата за управление на лабораторна информация) и шишенцата с проби са били в Следствения комитет на Русия като доказателства по повдигнатото в страната дело срещу Родченков. Забавеното им предаване на екипа WADA е било, защото следователите не са ги освободили навреме. Така че надали РУСАДА или спортното министерство са можели да направят промени в данните. 

Сега Ганус казва, че обясненията, които спортният министър Павел Колобков е изпратил, няма да удовлетворят WADA. И добави, че само определени руски спортисти може би ще участват в Токио 2020 "чрез покана". Той очаква също и други санкции, включително глоби и забрана за провеждане на международни турнири в Русия, както и руснаци да бъдат извадени от ръководствата на международни спортни федерации.

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
24 гласували / 64.86%
НЕ
13 гласували / 35.14%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%