УЕФА: 85 000 ЕВРО ГЛОБА И БЕЗ ПУБЛИКА ЗА МАЧА С ЧЕХИЯ НА 17 НОЕМВРИ

Автор: 5 GmediA 10:33, 30 октомври 2019

На заседанието си  Дисциплинарната комисия на УЕФА реши 75 000 евро да е санкцията за проявите на расова и друга дискриминация по време на мача с Англия (0:6) на 14 октомври, а 10 хиляди са заради освиркване на химна на гостите.

Същата санкция от 10 хиляди евро има и за Английската асоциация, тъй като гостуващите фенове също не уважиха "Мила родино" преди началото на двубоя. Освен това островитяните трябваше да бъдат глобени и за липса на достатъчен брой стюарди в техния сектор, но от ФА са поискали този казус да се гледа на 21 ноември и от УЕФА са се съгласили. 

БФС получи и предупреждение за втори мач без публика, което влиза в сила автоматично при допускането на какъвто и да е инцидент при организацията на мача с Чехия. Така следващото домакинство на Лъвовете в евроквалификацията срещу Чехия на 17 ноември ще се играе без публика, а България е поставена на 2-годишна пробация, като при последващо нарушение стадионът на националния отбор ще бъде затворен за още една среща, като са възможни и по-тежки наказания, включително отнемане на точки или дисквалификация на отбора. Тези мерки, наложени от УЕФА, могат да бъдат обжалвани пред нейната апелативна комисия от независимите дисциплинарни инспектори, работещи по случая, ако те също преценят, че наказанието е твърде леко. ФАРЕ, която е партньор на УЕФА в борбата срещу расизма по стадионите и която извършва мониторинг на високорискови мачове каза, че "остава в контакт с УЕФА за проучване на опциите и за да настоява България и други (страни) в подобна ситуация фундаментално да преосмислят как се борят с расизма". 

Българският футболен съюз ще информира допълнително притежателите на пакетни билети за мачовете на националния отбор за начините, по които ще бъдат компенсирани за невъзможността да гледат на живо последния двубой от европейските квалификации срещу Чехия.

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 66.67%
Не
1 гласували / 33.33%
Да
0 гласували / 0%