EXIT POLL: ГЕРБ СПЕЧЕЛИ СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА

Автор: 5 GmediA 20:46, 3 ноември 2019
Източник: 5GMedia

Новият стар кмет на София се казва Йорданка Фандъкова. Тя побеждава категорично Мая Манолова на балотажа, показват първите прогнозни данни от екзитпола на „Алфа Рисърч”.

Издигнатата от ГЕРБ Фандъкова получава 53,5%, а независимата Манолова – 40,6%.

В Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) побеждава националиста Славчо Атанасов с 55,4% срещу 39,1%. Още по-категорична е победата на друг представител на управляващите – Иван Портних във Варна. Той има над 60 на сто от гласовете срещу малко над 36 на сто за Костадин Костадинов от „Възраждане”.

ГЕРБ понасят загуба в няколко големи общини. Социалистът Пенчо Милков победи Диана Иванова в Русе с голяма преднина – 59,7% срещу 36,8%. Атанас Камбитов вече няма да е кмет на Благоевград, след като получи 42,66% от вота, а независимият Румен Томов беше подкрепен от над половината гласоподаватели в югозападната община. Данните там са от "Маркет линкс".

Битката за Плевен приключи с победа за настоящия кмет Георг Спартански, който взе 53,1% от гласовете. В Пазарджик друг неподкрепен от голяма партия настоящ кмет – Тодор Попов, побеждава с 56,31% срещу 36,88% за представителя на БСП (по данни на "Маркет линкс").

По първоначални данни, в София са гласували 41,5% от имащите право на участие във вота, което е даже малко повече от резултата на първи тур.

Вотът за Йорданка Фандъкова не е само тяснопартиен. Тя е получила и доверието на 5% от избирателите на Ангел Джамбазки, 8% - на Борислав Игнатов, 5% на Борис Бонев и даже 1% от тези, които на първи тур са подкрепили Мая Манолова.

Резултатите от останалите 11 балотажа в областните центрове очакваме да научим от избирателните комисии.

Източник: бТВ

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%