ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТ 2020

Автор: 5 GmediA 15:26, 13 ноември 2019

Със 126 гласа "за" депутатите приеха на първо четене Бюджет 2020.

92-ма народни представители гласуваха "против", нямаше нито един въздържал се.

Срещу бюджетната рамка се обявиха от опозицията - БСП и ДПС. Подкрепа държавната сметка получи от ГЕРБ.

"Принципът колкото изкараш, толкова да похарчиш е основен за този бюджет и ние си поставяме за основна цел да го следваме", каза финансовият министър Владислав Горанов.

В бюджета е заложено за следващата година приходите и разходите да бъдат равни и да възлизат на 46,8 млрд. лева, отбелязва БНТ. Приоритет остават повишаването на доходите, образованието, отбраната и здравеопазването. От 1 януари се предвижда увеличение на бюджетните заплати с 10%, на педагогическите със 17 на сто. Минималната работна заплата ще стане 610 лева като правителството си е поставило за цел да постигне към края на годината 1400 лева средна работна заплата. За отбрана тази година са отделени 1,9 млрд. Лева, което се доближава до изискването на НАТО разходите за въоръжение да бъдат над 2% от БВП на страната.

От опозицията коментираха, че ще предложат между двете четения на бюджета техен алтернативен бюджет.

Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме Ви друг подход, не да имаме Х-пари, които да разпределим, а напротив да покажем проблемите, и да намерим начин чрез бюджета да ги решим.
По думите на Нинова има няколко основни проблеми, които не се решават с този бюджет: домографска криза, здравеопазване, образование, бедност и липсата на стимули за икономиката.

Йордан Цонев, ДПС: Бюджетната рамка не финансира реформи, а бюджетът е отражение на политиката на цялото правителство. Губим ценно политическо време когато има растеж да залагаме реформи.
От ДПС са изчислили, че ако се запази сегашното развитие на икономиката, на България ще са нужни 125 години, за да настигне по показателя Брутен вътрешен продукт на глава от населението, страните от Европейския съюз.

Коментар на бюджета направи и Славчо Атанасов от Обединените патриоти.

Славчо Атанасов, Обединени патриоти: Питам г-н министър, как общините да вдигат данъци когато тенденцията в Европа е обратната, намаляват се. Не допускайте грешката на вашия колега Симеон Дянков, който доведе част от общините до фалит.
Преди дни финансовият министър Владислав Горанов посъветва общините, които имат амбициозни планове за инвестиции да запазят нивото на данъците или да го увеличат, защото няма да получат по-голям трансфер от бюджета.

От Воля обявиха, че ще подкрепят бюджета, въпреки липсата на реформи.

Веселин Марешки, Воля: Ще се изхарчат милиарди, които хората обаче няма да усетят по джоба си, въпреки това ще подкрепим бюджета, защото имаме устойчива политика да подкрепяме управляващите.

Източник: БНТ

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%